Prihodi od međunarodnog turizma dosegnuli rekordnih 1.600 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2018. u 08:34
Foto: Getty Images

Važnim pritom ističu i osmo mjesto po potrošnji ruskih turista u svijetu u 2017., čime su ponovo ušli na listu top deset svjetskih potrošača.

Prihodi od međunarodnog turizma u 2017. su dosegnuli rekordnih 1.600 milijardi američkih dolara, što je 5 posto više nego u godini prije, a takvim prihodima turizam se pozicionirao trećim po veličini izvoznim sektorom u svijetu, ističu iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Ranije ove godine UNWTO, kao specijalizirana agencija UN-a za turizam, objavila je fizičke turističke rekorde za 2017. s ukupno 1,32 milijarde stranih turista koji su putovali svijetom izvan granica svojih zemalja, što je u odnosu na 2016. bio porast od 7 posto, i ujedno najveći od 2010.

Porast od 7 posto u međunarodnim turističkim dolascima u svijetu znači i da je svijetom u 2017. putovalo oko 84 milijuna stranih turista više nego u 2016., a rast su predvodile regije Europa i Afrika, koje su lani imale poraste tih dolazaka od 8, odnosno 9 posto.

Iz madridskog sjedišta UNWTO-a kažu da se to odrazilo i na porast prihoda, za 5 posto, na 1.600 milijardi dolara, od čega se 1.300 milijardi dolara odnosi na prihode ili zaradu destinacija u svijetu, a više od 240 milijardi dolara generirano je od međunarodnog putničkog ili prijevoza nerezidenta.

"To je ukupno povećalo turistički izvoz u svijetu na oko 1.600 milijardi dolara, odnosno na oko 4 milijarde dolara dnevno, što odgovara udjelu od 7 posto u svjetskom izvozu", navode iz UNWTO-a, komentirajući i da je takav snažni rezultat "potaknut u 2017. održivom turističkom potražnjom za destinacijama u svim svjetskim regijama, uključujući i one koje su se oporavile od raznih sigurnosnih izazova".

Posebno ističu i da je porastu prihoda od međunarodnog turizma u 2017. pridonijela snažna potražnja iz velikih ekonomija, poput Brazila i Ruske Federacije, i to pogotovo za naprednim i novim odredištima, ali i da su turisti iz Kine najviše trošili u svijetu, gotovo 260 milijardi dolara, čime su nastavili svoj uzlazni trend.

"S uzlaznim trendom turističke potrošnje u svijetu Kina je u 2017. zapravo ostvarila gotovo jednu petinu ukupne svjetske turističke potrošnje od 1.300 milijardi dolara u destinacijama svijeta, odnosno potrošili su 94 milijarde dolara više nego u 2016.", naglašavaju iz UNWTO-a, potvrđujući time ranije objavljene podatke o turističkoj potrošnji pojedinih nacija u prošloj godini.

Važnim pritom ističu i osmo mjesto po potrošnji ruskih turista u svijetu u 2017., čime su ponovo ušli na listu top deset svjetskih potrošača.

Također u novoj objavi s početka ovog tjedna iz UNWTO-a potvrđuju i ranije podatke o Francuskoj kao najposjećenijem tržištu odnosno odredištu u svijetu u 2017., koju je na drugom mjestu slijedila Španjolska.

"Nastavak pozitivnih trendova u svjetskom turizmu očekuje se i ove godine, tim više što su već podaci za razdoblje od početka 2018. do kraja travnja donijeli snažan rast međunarodnog turizma, od 6 posto u odnosu na isto razdoblje 2018.", zaključuju iz te organizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close