Pravi potez u pravo vrijeme: Pridružili se švedskoj Stillfront grupi kako bi dobili novi zamah i nastavili rasti

Autor: Tanja Ivančić , 17. studeni 2020. u 15:23
Njihove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta

Nanobit je po prihodima na trećem mjestu izvoznika softvera, iza Infobipa i Spana, a u posljednjih pet godina prosječno su rasli 32,37 posto.

Prodaja Nanobita, švedskoj Stillfront grupi, za gotovo milijardu kuna, u konkurenciji je gospodarskog pothvata godine, odnosno akviziciji godine

Nanobit su, dvojica njegovih osnivača Alan Sumina i Zoran Vučinić gradili punih 12 godina ne bi li došli do trenutka kada je valjalo odlučiti prodati ili ne. Podsjetimo, krenuli su s fitnes aplikacijom, da bi potom spazili prostor u dijelu igara.

Gejming je do tada bio rezerviran za profesionalce, a ono što su oni spoznali jest, da igrati žele i svi ostali, neobavezno, za zabavu. Upravo su taj segment odlučili pokriti. Jer ‘casual’ igara za razbibrigu bilo je malo i bile su loše napravljene. Tako je Nanobit izrastao u prestižnu tvrtku na tržištu mobilnih igara.

U 12 godina, Nanobit je narastao na 125 visokoobrazovanih zaposlenika, njihove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini igra ih više od 10 milijuna aktivnih igrača diljem svijeta.

A ono što je okrunilo njihov uspjeh jest iznimno uspješna prodaja i to za gotovo milijardu kuna švedskoj Stillfront grupi.

Naime, švedski Stillfront, čije je sjedište u Stockholmu i koji je javno izlistan na Nasdaq First North Premier Growth Marketu, u prvoj će tranši platiti 100 milijuna dolara za 78 posto dionica Nanobita, a nakon dvije godine kupit će ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Nanobita u financijskim godinama 2021. i 2022.

Pravi potez u pravo vrijeme

Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije bit će do 148 milijuna dolara, prilagođeno za stanje gotovine. Kompanija koja je osnovana 2010. godine imala je do sada 14 studija za igre u Njemačkoj, Malti, Irskoj, Švedskoj, Rumunjskoj, Kanadi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bugarskoj, Sjedinjenim Državama, Austriji, Vijetnamu a sada i u Hrvatskoj.

Njihov aktivni portfelj obuhvaća 40 igara ponajviše iz tri područja, strategija, simulacija i akcijskog role playa. Na pitanje zašto su se odlučili na prodaju, a ne na daljnji samostalan razvoj, Alan i Zoran odgovaraju: “Industrija u kojoj poslujemo vrlo je oštra kad je riječ o konkurenciji i doista se na globalnom tržištu odvija prava borba. Trenutačno se ubrzano konsolidira i izbor je bio pripojiti se onima koji će razvijati tvrtku ili ostati sam protiv svih. Vjerujemo da je ovo bilo najbolje što smo mogli učiniti i u pravom tajmingu, a situacija s koronakrizom pridonijela je ovom potezu”.

Nanobitovci kažu kako nisu “pali” na prvu ponudu i da su svake godine imali bar nekoliko ponuđača. Ono što im je bilo gotovo presudno jest da tvrtka ostane u Hrvatskoj i da ima visoku autonomiju pri odlučivanju. To su i postigli. Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit će dobiti dodatni zamah koji će im omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata.

Vesele se suradnji s ostalim uspješnim studijima u sastavu Stillfronta, što će, kažu, dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a zaposlenici Nanobita će imati priliku surađivati s najboljima iz svijeta, ističu Alan Sumina i Zoran Vučinić.

I zaposlenici profitirali

Kad kažu surađivati, misle na to da zaposleni imaju mogućnosti rasti i razvijati se, jer oko 95 posto zaposlenih u Nanobitu tu su od prvog dana te su usporedno učili i sve što znaju svladali u Nanobitu. Sada je vrijeme da možda brže dolaze do znanja, kažu Alan i Zoran.

Budući da je pet posto dionica Nanobita u rukama zaposlenih, još 20 zaposlenih Nanobitovaca ovom transakcijom i potezom osnivača Nanobita postat će bogatiji za pozamašan iznos novaca. Oni su realizirali svoje opcije na ugovore i prodali svoje udjele te će uvjetno rečeno i neki od njih postati milijunaši ili će to biti kroz dvije godine, kada kupnja cijelog Nanobita bude dovršena.

Nanobit je kada se radi o prihodima na trećem mjestu izvoznika softvera, prema podacima Bisnodea, iza Infobipa i Spana, s rastom u 2019. u odnosu na 2018. godinu od čak 43,04 posto na 193,6 milijuna kuna. U pet godina prosječno su rasli 32,37 posto

Inače, kako su objavili novi švedski vlasnici Nanobit je u prvoj polovici 2020. godine zabilježio strelovit rast prihoda na 236 milijuna kuna uz operativnu dobit od 44 milijuna kuna. Do kraja godine, navode, hrvatski studio cilja na prihod od oko 460 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close