Priča o šest mandata, četiri stana i nizu optužnica: Evo zašto je sve moralo stati nakon 350 stranica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2020. u 12:40
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Knjiga počinje iznimno zanimljivim poglavljem o Bandiću naslovljenom “Podoban u Jugoslaviji, uspješan u Hrvatskoj” gdje se piše o Bandićevih “sedam divnih godina na Peščenici kao referenta ONO i DSZ” i njegovom početnom usponu kao “junaka zagrebačkih pregrađa”.

Knjiga “Kumek”, Saše Paparelle i Hrvoja Appelta, predstavljena uoči premijere istoimenog filma, na 350 stranica opisuje afere zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za kojega autori kažu da ga je teško slijediti jer je od predaje rukopisa u tiskaru Bandić “iznenadio” s tri nove afere.

“Knjiga se dosta razlikuje od filma ‘Kumek’ Daria Juričana jer nakon dvadeset godina karijere Milana Bandića materijala se skupilo toliko da nije sve stalo u film. Kolega Appelt i ja napravili smo knjigu na 350 stranica i to nam je bilo premalo. No, već su nas u tiskari upozoravali da će se knjiga početi raspadati jer ne može biti tako debela i morali smo stati”, kazao je Paparella za Hinu.

Dodao je i kako je knjiga “priča o šest mandata, četiri stana i nizu optužnica gradonačelnika Bandića” pokušaj prikaza svih gradonačelnikovih afera. No, zbog njegovih intenzivnih aktivnosti, kažu autori, nažalost ne može biti aktualna čak ni trenutku objave. “Samo tjedan dana od kada smo trebali predati materijale za tiskaru Milan Bandić je imao tri afere. Ne možemo ga uopće slijediti, on je uvijek ispred nas”, kazao je Paparella.

“Agram”, “Krašograd”, “Nadstrešnice” “Bundekfest”, “Advent”, “Zagrebački Manhattan”…

Knjiga počinje iznimno zanimljivim poglavljem o Bandiću naslovljenom “Podoban u Jugoslaviji, uspješan u Hrvatskoj” gdje se piše o Bandićevih “sedam divnih godina na Peščenici kao referenta ONO i DSZ” i njegovom početnom usponu kao “junaka zagrebačkih pregrađa”.

Slijede poglavlja kako su Bandić i njegov bliski suradnik Slobodan Ljubičić Kikaš pokoravali medije, kako je zagrebački gradonačelnik makinacijama stjecao imovinu, ali i kratkih opisi više desetaka afera uključivši i “Agram”, “Krašograd”, “Nadstrešnice” “Bundekfest”, “Advent” i, među posljednjima, “Zagrebački Manhattan”.

Između ostaloga, pomalo usput, objašnjene su i poveznice Milana Bandića s “kraljem otpada” Petrom Pripuzom, “kraljem ovrha” Marijanom Hanžekovićem, poduzetnikom Milanom Carićem u knjizi nazvanim Mićo Romantika, ali i dosad neostvarenim filmskim redateljem iz hrvatskog Hollywooda u zagrebačkoj Dubravi Vinkom Grubišićem i ostalim suradnicima koji su se povezivali uz zagrebačkog gradonačelnika.

Knjiga u poglavlju o usponu Milana Bandića donosi vrijedne i sada pomalo zaboravljene činjenice o njegovom “pijanom sudaru” i privremenom povlačenju 2002., Bandićevu sudjelovanju na izborima gdje se “pčela pretvorila u konja i izgubila” te se zaključuje da ga je “stvorio SDP, HDZ održavao, a mediji uglavnom tolerirali”.

Vrijednost knjige jest u podsjećanju na sve afere Milana Bandića objedinjene na jednom mjestu, ali i na isticanje njegovih početaka, ističe Paparella.

Prva afera još 90-tih

“Njegova prva afera bila je još tamo drugom polovicom 90-ih kada se fiktivno razveo od svoje supruge kako bi otkupili derutni stan u Zagrebu na koji je stanarsko pravo imala njegova supruga. Ta priča je bila objavljena puno godina nakon toga, međutim čim je Milan Bandić 2000. došao na vlast, afere su odmah započele” kaže Paparella. Dodaje i kada su tada mediji prvi put počeli pisati o njegovim aferama, ali dosta stidljivo.

“No, kasnije je to eskaliralo, a novinari su ponudili toliko materijala da su državne institucije morale reagirati i to je rezultiralo njegovim uhićenjem 2014. i procesima koji se i danas vode protiv Bandića i njegovih suradnika”, kazao je Paparella. Kao Bandićevu aferu “po njegovu izboru” izdvaja Zagrebački sportski savez.

“Afera ima dosta, no meni je zanimljiva priča o Zagrebačkom sportskom savezu kojeg je Milan Bandić, nezadovoljan njihovim radom, dao ugasiti da bi isti taj dan, samo pola sata i u istoj dvorani skupštinari te udruge odlučili osnovati novu udrugu pod novim imenom. Time su ‘razbucali’ ono što je je prije postojalo i prevarili ljude koji su bili vjerovnici Sportskog saveza. To je i primjer kako je Bandić instalirao svoje ljude”, kazao je Paparella.

I dok nije znao da će se gradonačelnik pojaviti na početku premijerne “Kumeka” u zagrebačkom SC-u Paparella je kazao kako nije siguran da će Bandić film pogledati do kraja “jer nije navikao da ga netko šamara sat i pol”.

Bandić se na premijeri, na njegov 65. rođendan, nakratko pojavio u majici sa sloganom svoje izborne kampanje za novi mandat, ali nije ostao na projekciji. Juričan je kazao da to znači njegov kraj i gubitak predstojeći lokalnih izbora. Knjigu koja mu je ponuđenu na poklon nije prihvatio već je platio istaknutu cijenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close