Prgin ima ulagača iz EU, odluka o stečaju na čekanju

Autor: Suzana Varošanec , 06. lipanj 2016. u 22:01
Goran Prgin/Duško Jaramaz/PIXSELL

NCP Remontno brodogradilište dobilo je rok do kraja srpnja da se realizira spasonosna akvizicija, predstavnici stranog investitora jučer se sastali s Upravom šibenske tvrtke, proces ulazi u završnicu.

Velika industrijska kompanija iz EU, zasad tek kroz manje akvizicije prisutna u Hrvatskoj, na korak je od odluke da preuzme NCP-Remontno brodogradilište Šibenik, saznaje Poslovni dnevnik. Stoga je i stečajni sud, o tome obaviješten od strane Uprave, odlučio pričekati s odlukom ispunjava li šibenska tvrtka uvjete za stečaj.

Umjesto toga određen je dodatni rok do kraja srpnja, u kojem bi se trebala realizirati akvizicija. Nikome nije u interesu stečaj, a iz tvrtke uvjeravaju da su  pregovori daleko odmakli, no još nije jasno izlazi li potpuno iz vlasničke strukture Goran Prgin, sadašnji većinski vlasnik, ili će zadržati manjinski udio. Predstavnici stranog investitora jučer se sastali s Upravom šibenske tvrtke, pa sam proces ulazi u završnicu nakon 'zelenog svjetla' s pripremnog stečajnog ročišta, kad su pristanak dali Jadranska banka kao najveći vjerovnik s 200 mil. kn tražbina i država. Plan je, doznajemo, da novi vlasnik dokapitalizacijom uđe u vlasnički kapital, dok bi se ta sredstva iskoristila za otkup potraživanja po modelu koji je uspješno testiran Impolovim preuzimnjem dugova TLM-a prema Jadranskoj banci.

I ovdje se planira otkup tražbine, a kako je banka u sanaciji u kojoj se njezina bilanca čisti, očekuje se da će to biti poticajno za otkup tražbina. Tko je potencijalni strani investitor nismo uspjeli doznati zbog poslovne tajne. Inače, NCP-ova tvrtka trenutno ima zdravo operativno poslovanje iz kojeg posluje pozitivno, tvrde, a vode pregovore za nove poslove s partnerom iz Egipta, te s privatnim domaćim brodarom za turističku novogradnju. Na tržištu se priča i da je zainteresirana i Dogus grupa, ali i Zepter.

Komentirajte prvi

New Report

Close