Prgin ima novog strateškog partnera

Autor: Suzana Varošanec , 08. svibanj 2017. u 22:01
Goran Prgin, vlasnik NCP-a/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

NCP Grupa nema dugova prema državi, a ni ozbiljnijih prema dobavljačima, tvrdi direktor Roko Vuletić.

Stečaj NCP Remontnog brodogradilišta Šibenik prelio se i na NCP Grupu koja se kao jamac za kreditne obveze izložila prema Bobar Banci s neizvjesnošću naplate u stečaju Remontnog brodogradilišta. Kako tvrde iz NCP Grupe, uz odnos s Jadranskom bankom u sanaciji, odnos s Bobar Bankom glavni je razlog otvaranja postupka predstečajne nagodbe NCP Grupe, što pojašnjava direktor NCP Grupe Roko Vuletić.  

"Kako je glavni dužnik Remontno brodogradilište Šibenik završilo u stečaju, a i drugi najveći kreditor Bobar Banka, ona je taj dug proglasila dospjelim, krenuvši u prisilnu naplatu jednokratno. Po ovrsi za izdana jamstva NCP Grupa se u ožujku tako prvi put našla u blokadi", navodi Vuletić, dodajući da sudsko rješenje kojim je otvoren predstečaj pokazuje na koliko je minus u međuvremenu narastao, tj. posrijedi je iznos od oko 130 milijuna kuna.  

"NCP Grupa nema dugova prema državi, a ni ozbiljnijih prema dobavljačima te će i plaća za ožujak uskoro biti isplaćena. No do predstečaja je došlo zbog odnosa s navedene dvije banke. Uz problem koji imamo s Bobar Bankom, imamo i odnos s Jadranskom bankom koja nema mogućnosti financirati nove poslove, a ni reprogramirati postojeće kreditne obveze. Dosad smo otplatili više od 22 mil. kuna, i ukupno smo dovedeni u situaciju ogromnog pritiska na cash flow, ali izlaz postoji", tvrdi Vuletić. U prilog tome navodi da je tvrtka operativnim poslovanjem osiguravala da to brodogradilište radi, pa i sad na prostoru Remontnog brodogradilišta obavlja poslovanje na temelju ugovora o najmu.

To znači da servisera brodove Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže, dok je najveći klijent norveški Moen Marin – za koji je dosad isporučen 61 aluminijski radni katamaran za potrebe ribogojilišne industriji, zaposlio kapacitete na 7 novih katamarana do kraja 2017.

Važna za rasplet, po nekima moguće već tijekom svibnja, i kao rješenje slovi i obvezujuća ponuda jednog stranog investitora iz iste branše. Predana je DAB-u s namjerom da otkupe sva državna  potraživanja od Jadranske banke. Neslužbeno se doznaje da je ponuda prihvaćena, što bi trebalo uskoro biti povod sklapanja ugovora s tvrtkom SPV u vlasništvu DAB-a jer je ona s 34% potraživanja postala najveći vjerovnik NCP Remontnog brodogradilišta. Vuletić informacije nije demantirao, no naglasio je da nije riječ o Doguš Grupi, pa bi i predstečaj NCP Grupe mogao biti u funkciji stečajnog plana koji će se raditi u skladu s poslovnim planovima Prginova strateškog partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close