Prevaranti imaju novu ‘navlakušu’: ‘Besplatno’ je, a mora se platiti 447 kuna

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2021. u 15:52
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

To je nepoštena, odnosno zavaravajuća praksa.

Prevaranti odnedavno šalju i pisma nudeći lakovjernima “besplatne” slušne aparate. To se dogodilo i čitateljici iz Zagreba čiji je stariji član obitelji primio pismo  s nevjerojatnom ponudom. Na više mjesta crvenim ili velikim slovima u pismu je stajalo da ne moraju aparat ništa platiti, da je besplatan i da za njega ne moraju ništa slati, ići bilo kamo ili bilo što platiti.

– Ali onda na jednom dijelu navode da se ipak mora platiti 447 kn. Kako pišu 24 sata, u stilu tipične navlakuše u pismu je pisalo i da ponuda traje kratko. Zar to nije prijevara – pitala je čitateljica koja je primijetila da pismo nije poslano s adrese u Hrvatskoj, ali da je kontakt telefon u Zagrebu.

Državni inspektorat odgovorio je 24 sata da je riječ o zavaravajućoj poslovnoj praksi.

– Razvidno je da nepoznati trgovac šalje potrošačima obavijesti u kojima navodi da će dobiti proizvod potpuno besplatno te im istodobno uvjetuje da moraju platiti 447 kuna, koji se odnosi na operativnu naknadu za članstvo u klubu za popust. To je nepoštena, odnosno zavaravajuća praksa – odgovorili su.

Ističu da se zavaravajućom praksom smatra i ako trgovac ističe da je nešto “gratis”, “besplatno”, “bez naknade”, a ako potrošač ipak mora za taj proizvod platiti bilo koji iznos različit od nužnih troškova odgovaranja na poslovnu praksu, troškova dostave ili primitka proizvoda.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close