Krenuo javni poziv za natječaj za dodjelu 141,7 milijun kuna, saznali smo tko će imati prednost

Autor: Marija Brnić , 16. srpanj 2022. u 09:28
Foto: Pixabay

Presudni bodovi i mjesto na rang listi.

Čak nešto ranije nego je najavljivalo, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu ukupno 141,7 milijun kuna bespovratnih potpora novoosnovanim poduzećima, uz iste uvjete koji su bili istaknuti u prethodnom natječaju kojeg je krajem svibnja poništio ministar Davor Filipović. Razlog je bio fijasko s modelom “najbržeg prsta” u jednom prethodno otvorenom natječaju, onome za potpore za komercijalizaciju inovacija, na kojemu se korištenjem botova i informatičkih sustava samo u prvoj sekundi uspjelo prijaviti više od 350 projekata.

Bez najbržeg prsta

Ovaj put, za natječaj za startupe se primjenjuje drugi model, kojega poduzetnici uporno zazivaju, pa će umjesto trajno otvorenog natječaja u kojem je važna brzina i klikanje, kandidati ovaj put imati mjesec dana za predaju projekata, a kod odabira koji će potom uslijediti, presudni će biti bodovi koje će dobiti po postavljenim kriterijima. Kao i na poništenom natječaju, i ovaj put kandidirati se mogu mikro, mali i srednji poduzetnici koji imaju spremne inovativne projekte, u predkomercijalnoj fazi i potrebna su im dodatna financijska ulaganja za dovršetak. Ne mogu se kandidirati tvrtke starije od pet godina, niti one netom registrirane, unutar 30 dana prije objave poziva. Potpore po poduzetniku iznosit će od 200 tisuća do milijun kuna, a pri tom će se pokrivati najviše do 85 posto prihvatljivih troškova. Za realizaciju je predviđen krajnji rok do 30. lipnja 2026., a nakon završenog projekta poduzetnik će morati zaposliti najmanje jednog radnika na puno radno vrijeme. Važno je i da se uvjetuje da poduzetnik mora djelovati samostalno, te da partnerstva nisu prihvatljiva. Sami kriteriji vrednovanja nisu izmijenjeni u odnosu na prošli natječaj, ali prevagu kod dobivanja potpore umjesto vremena predaje ovaj put davat će mjesto na rang-listi, te ukupan broj bodova koje se stekne po pojedinom segmentu vrednovanja.

Način bodovanja

Što se izrade rang-liste tiče, nadležno tijelo, a to će biti Hamag-Bicro, utvrdit će privremenu i rezervnu, na kojoj će biti naveden poredak ovisno o ocjenama i unutar raspoložive financijske alokacije. Natječajem je predviđeno da maksimalan broj bodova koji se može prikupiti je 58, a za ulazak na rang-listu potrebno je imati najmanje 41 bod. Propisano je i postupanje u slučaju kada dva ili više projekata ima isti broj bodova, pa će se tako prednost dati onome koji je prikupio više bodova po kriteriju “razine inovativnosti”, a bude li i dalje onih s jednakim brojem bodova, prednost će imati bolje ocijenjeni iz kategorije “dizajn i zrelost projekta”, dok će se u idućem koraku vrednovati bodovanje po kriteriju “vrijednost za novac”. Bude li i dalje “neriješeno”, prednost dobiva projekt koji traži manji iznos bespovratnih sredstava. Prijave će se prikupljati od 12. kolovoza do 12. rujna.

141,7 milijuna

kuna ukupni je budžet za bespovratne potpore

Inače, iako je ministar Filipović obećao da se najbrži prst više neće prakticirati, poduzetnici su ogorčeni što to neće biti slučaj u novom natječaju za jačanje konkurentnosti kulturne i kreativne industrije s 250 milijuna kuna iz NPOO-a. Istina, natječaj je u nadležnosti ministarstva kulture, te je još u fazi javne rasprave, pa se poduzetnici tješe da ima vremena da se i tu promjeni praksa.

Komentirajte prvi

New Report

Close