Dobio 8 godina: Ivo Sanader je kriv, HDZ odgovoran

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. studeni 2020. u 10:13
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Objavljena je nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je u petak krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media.

U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud proglasio “odgovornim”.

No, detalji slučaja, kao i kazne svih optuženika, bit će poznati tek nakon što sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pročita cijelu presudu i potom je obrazloži.

Sanader ni njegovi suoptuženici, u petak nisu nazočni izricanju presude u ponovljenom postupku zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Iako je na odsluženju druge zatvorske kazne Sanader nije u sudnici, već na rehabilitaciji u toplicama, a mogućnost nedolaska od suda je zatražio uoči završnih govora prošloga tjedna, zbog zdravstvenog stanja, odnosno postoperativne rehabilitacije i pandemije koronavirusa.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je još 2013. donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul.

I dok Uskok smatra da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema.

Odvjetnici HDZ-a u čijem je crnom fondu navodno završio dio ‘prljavog’ novca ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni, a Sanaderova obrana ponavlja da se inkriminacija temelji isključivo na riječima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, čiji su iskazi kako tvrde “kontradiktorni, nesuglasni i nelogični”.

Uz Sanadera, HDZ, Barišića i Pavošević sudi se i bivšem glasnogovorniku Sanaderove vlade i stranke Ratku Mačeku. Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. nakon priznanja osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mislim da bi netko trebao pojasniti što to znači kad sud nekog proglasi odgovornim. Sto je to? Mene su učili da su onaj koji krade i onaj koji vreću drži oboje krivi. Mjera odgovornosti možda može biti drugacija, i o tome ovisi kazna, ali krivnja je krivnja… kada sud konstarira da je netko odgovoran za kazneno djelo, a ne i kriv, što je to? Presuda na pola. Mazanje očiju javnosti da se sačuva obraz HDZa, pred očima neukih koji ne razmišljaju svojom glavom. Zena ili je trudna ili nije. Tako i sud nekog proglasava krivim ili nevinim. Sve ostalo je montirani procrs os strane Plenkya, loji nezna da je Kovačević pod istragom, ali se cini da he dao uputu kako bi sud trebao HdZ na neko način oslobodit.

Ma ne, Hrvatski građani su krivi. Niti Ivo Sanader niti HDZ, nikada u suštini duše nisu htjeli biti lopine. To se nažalost slučajno dogodilo jer je nekima pasalo. Naravno ne zaboravimo da i druge stranke i ljudi u njima nisu anđeli.

New Report

Close