“Prestižu nas i Bugarska i Rumunjska”

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2018. u 11:03
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U svojoj Bijeloj knjizi strani ulagači već godinama upozoravaju na probleme poput visoke porezne opterećenosti rada, ali i porezne i pravne nesigurnosti.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec bio je gost N1 studija uživo gdje je rekao kako smatra da se Vlada zbog Agrokora ne bavi u dovoljnoj mjeri nekima od najjvažnijih izazova za hrvatsko gospodarstvo.

U svojoj Bijeloj knjizi strani ulagači već godinama upozoravaju na probleme poput visoke porezne opterećenosti rada, ali i porezne i pravne nesigurnosti.

"Spremnost u Hrvata na promjene je jako niska. Prestižu nas i Bugarska i Rumunjska," kaže Fogec, koji smatra da postoje teme oko kojih bi morao vladati konsenzus:

"Nema političke borbe oko STEM-a ili informatike. Svi se hvale uvođenjem informatike u peti razred, ja sam tužan jer bi ona trebala biti obavezan predmet od prvog razreda."

Komentari (8)
Pogledajte sve

Rumunji su samo napravili ono što su Česi, Poljaci, Slovaci, Estonci i Litvanci napravili prije 10-20 godina.

Snizili su PDV, porez na dohodak te porez na dobit i dividende za korporacije.

To se, jednom riječju, zove pro-business politika koja je privukla velike strane korporacije da otvaraju svoja sjedišta za istočnu Europu baš u Bukureštu. Nova radna mjesta s dobrim plaćama potaknula su potrošnju koja je, uz niži PDV, potaknula daljnje otvaranje malih biznisa i novih radnih mjesta. Lančana reakcija!

Dakle, niske cijene i višak radnih mjesta nisu ostvareni zahvaljujući pomoći EU nego prvenstveno zahvaljujući pametnoj, liberalnoj ekonomskoj politici. I u Hrvatskoj bi cijene proizvoda i usluga bile tako niske da su porezi niži i da je gospodarstvo rasterećeno. I u Hrvatskoj bi bilo puno stranih ulagača kad bi država provodila pro-business politiku.

Zajebali smo izborom HDZ …drugi put…. sve je počelo popuštati, a vuku naprijed opet interesne skupine..
Pa, zar ne vidite -. da će pritiskom na tzv liste čekanja….opet dopustiti liječnicima u bolnicama, ugovore
i posao u svojim privatnim tvrtkama…..

Fogec i jugosamopravljači moraliziraju.. jel u Bijeloj knjizi piše kako si u Siemensu radio squeeze out i presudu VTS da morate pravično isplatiti male dioničare, 6X više od vaše.

New Report

Close