Preporuka je devalvacija kune za 10 posto

Autor: Marina Šunjerga/VL , 01. veljača 2017. u 22:00
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović/Slavko Midžor/PIXSELL

Predsjednica republike objavila svoje ekonomske preporuke.

Preporuke Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koje je tim od 16 gospodarstvenika i ekonomista izradio prije godinu dana, prezentirane su javnosti nakon jubilarne 20. sjednice tog tijela.

Njihov je cilj postići gospodarski rast veći od 4 posto, a među preporukama su postupna devalvacija kune za 10 posto, uvođenje 'poreza na grijeh', smanjenje zdravstvenog doprinosa i lokalnih prireza te kapitalno jačanje HBOR-a kao potpora izvozu, ali i jačanje uloge Agencije za ulaganje i konkurentnost. Predsjedničin gospodarski savjet dao je jaku podršku kurikularnoj reformi i razvoju strukovnog obrazovanja koje se po mišljenju Vijeća mora revitalizirati.

"Želim potaknuti konstruktivnu javnu raspravu o temama koje su bitne za zajedničku budućnost", kazala je Grabar Kitarović. Pohvalila je Vladu za rad te ocijenila da prvi potezi 'pokazuju snažan zaokret i usmjerenost boljitku' te istaknula da obrazovanje drži ključem razvoja države. "U potpunosti podupirem nastavak provođenja cjelovite kurikularne reforme, ali važno je staviti naglasak i na STEM područje i bitno je povezati obrazovanje s gospodarstvom i tržištem rada", kazala je predsjednica. Preporuke su izrađene tijekom 2016., a potom su osvježene i predane premijeru Plenkoviću.

Mnoge od njih uključene su i u poreznu reformu i najavljeni 'hitrorez', ali u dokumentu ima i niz novih prijedloga. Tako se Vijeće zalaže za aktivnu ulogu HNB-a i monetarne politike u izvozu i gospodarskom rastu pa čak predlaže i postupnu devalvaciju kune za ukupno 10 posto.  Jedan od prijedloga je i uvođenje dodatnih trošarina na hranu koja uključuje visok udio masnoće, šećera i soli. Preporuke uključuju podjelu odgovornosti kod privlačenja ulaganja pri čemu se naglasak stavlja na gospodarsku diplomaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close