Preminuo američki kralj vina podrijetlom iz Metkovića

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2023. u 09:26
Foto: Instagram/Grgić Vina

U prvoj vinariji zaposlio se 1958. godine i to upravo u dolini Napa.

Poznati vinar Miljenko Grgić kojeg su još zvali i kraljem Chardonnaya preminuo je 13. prosinca u 101. godini života.

Miljenko ‘Mike’ Grgich, kako ga zovu u Americi, naše je gore list. Rođen je 1. travnja 1923. godine u selu Desne u dolini Neretve kao najmlađe od 11 djece. Njegova obitelj je imala mali vinograd i proizvodili su vino, kao i mnogi seljani tog doba.

Imao je tek nešto više od dvije godine kad je prvi put popio vino razblaženo s vodom, a godinu dana kasnije već je s ocem gazio po grožđu i učio kako nastaje vino, piše 24sata.

Na Sveučilištu u Zagrebu je diplomirao enologiju i vinogradarstvo, a u SAD je otišao sa studentskom vizom UN-a, preko Njemačke i Kanade, što je u to vrijeme bilo vrlo ambiciozno. U Kanadu je stigao 1956. godine, novca je imao vrlo malo, jezik je natucao.

Prvi posao pomogli su mu pronaći rođaci. Radio je kao konobar za 60 dolara mjesečno dok nije dobio američku vizu. U prvoj vinariji zaposlio se 1958. godine i to upravo u dolini Napa. S godinama je stekao potrebno iskustvo i upoznao utjecajne ljude tog svijeta i krenuo sa samostalnom proizvodnjom, a uspjeh nije izostao.

Cijeli život je sanjao da živi u Kaliforniji i proizvodi vrhunska vina od grožđa koje sam uzgoji u vlastitim vinogradima. Želja mu se ostvarila. Godine 1977. stvorio je vinariju Grgich Hills u dolini Napa. Njegova vinarija je 2008. uvrštena u Vintners Hall of Fame, što je veliko priznanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close