Premalo eksperata za javnu nabavu

Autor: Darko Bičak , 13. svibanj 2019. u 22:00
Tauno Olju, partner u EY Hrvatska/Luka Stanzl/PIXSELL

Najjeftinija ponuda nije i najbolja, poruka je sa skupa EY-a.

Vrijednost javnih nabavki u Hrvatskoj se mjeri u milijardama eura, a zadnjih godina su posebno izdašne bespovratne potpore iz europskih fondova koje često multipliciraju ukupne vrijednosti ulaganja.

No, zbog stroge EU birokracije mnogi javni naručitelji, uglavnom bojeći se problematičnih žalbi i rušenja natječaja, postavljaju najnižu cijenu kao najvažniji, a često i jedini, kriterij izbora dobavljača robe ili usluge, a umjesto ukupno gledajući ekonomski najpovoljnije ponude.

Na taj problem upozorio je i poslovni doručak pod nazivom Ekonomski najpovoljnija ponuda: Kriterij kvalitete u uslugama, u organizaciji revizorsko-konzultantske kuće EY i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU jučer u Zagrebu.

Skup, na kojem je zaključeno da treba više poraditi na promociji, edukaciji te stvaranju iskusnih stručnjaka na polju javne nabavke, okupio je vodeće stručnjake državnih agencija i čelne ljude državnih komisija za kontrolu postupaka javne nabave u Hrvatskoj i Sloveniji.

Tauno Olju, partner u Odjelu savjetovanja EY Hrvatska istaknuo je kako različite prakse kontrolnih tijela u pojedinim zemljama nisu uvijek usklađene s praksom Europskog suda pravde i naručitelja u drugim zemljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close