Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo
Aplikacija Gruntek

Preko mobitela zakupite vrt i u njemu ekološki uzgojite svoje sezonsko povrće

Vrtovi su površine 40 čevornih metara, a ovisno o odabiru kultura, mogu uroditi 100-200 kilograma povrća kroz sezonu.

Lucija Špiljak
08. prosinac 2020. u 11:07
Tino Prosenik pokrenuo je Gruntek /GRGO PETROV

Uslijed pandemije koronavirusa koja je pogodila i svjetsku čarter industriju, Tino Prosenik, vlasnik Yachtmaster Grupe, osnovao je Gruntek, “vrtove budućnosti” kojima želi omogućiti vlastiti vrt svima kojima je to do sada bilo nedostupno, primarno za građane Zagreba koji nemaju znanje, vrijeme ni resurse da podignu i održavaju vlastiti vrt.

Riječ je o prvoj hrvatskoj aplikaciji koja omogućava zakup vrta u blizini Čazme, na kojem korisnici mogu ekološki uzgojiti svoje sezonsko povrće, od luka, mrkve, rajčice, tikvica, cikle do kelja, batata, peršina, graška, salate i blitve. U samo deset dana od najave o otvaranju prvih 1000 vrtova na Grunteku, više od 700 građana je rezerviralo svoj komad zemlje, a danas je taj broj viši od broja raspoloživih vrtova.

“Konverzija u prodane vrtove je, nažalost, nešto sporija zbog čega je cilj do kraja godine sve rezervacije pretvoriti u transakcije. Nakon toga donosimo odluku o broju dodatnih vrtova koji će ići u prodaju u 2021.

Trenutno je u prodaji 1000 vrtova. Vrtovi su površine 40 čevornih metara, a ovisno o odabiru kultura, mogu uroditi 100-200 kilograma povrća kroz sezonu”, objašnjava nam voditeljica projekta Mirta Alfirev.

Online praćenje aktivnosti

Sve informacije i novosti o aktivnostima na Grunteku šalju vlasnicima vrtova putem newslettera dok se ne završe nadogradnje na aplikaciji, a zanimljivosti objavljuju i na svojim društvenim mrežama te YouTube kanalu.

“Digitalizacija u svrhu popularizacije i dodavanja vrijednosti poljoprivrednom proizvodu, kao na primjeru Grunteka, može doprinijeti profitabilnosti disproporcionalno više nego implementacija najnovijih tehnologija u proizvodne procese.

Nove tehnologije u proizvodnji dižu profitabilnost u određenom postotku, ali kada se u poljoprivredni proizvod doda virtualna i društvena komponenta, on prelazi u novu kategoriju i nije više ograničen dotadašnjom cijenom. Mogućnosti su ograničene samo maštom onoga tko kreira taj novi proizvod”, smatra Prosenik.

1000

vrtova dostupno je na Grunteku, a u prvih deset dana više od 700 građana rezerviralo je svoj komad zemlje

Gruntekov proizvodni tim vodi Vjekoslav Budanec, osnivač poljoprivredne zadruge Plodovi Moslavine. Primarno koriste resurse zadruge, pogotovo mehanizaciju, a u proces stalnog zaposlenja ulazi najmanje devetero osoba.

Osnovni tim je u potpunosti oformljen, ali u sezoni berbe će se, nadovezuje se Alfirev, javiti potreba i za honorarnim radnicima. Svi proizvodni procesi su u domeni zadruge pa će tako i organizaciju sezonskih radnika nadzirati Budanec kada za to dođe vrijeme. Iz Grunteka navode da su danas važni trendovi zasnovani na znanosti i progresivnom razmišljanju.

Ekološka revolucija

“Trend proizvodnje organske hrane reakcija je na globalnu egzistencijalnu krizu – onečišćenje okoliša i narušavanje zdravlja cijele populacije. Iako nije nov, ovaj trend je još u samom začetku i očekuje se eksponencijalno ubrzanje. Već do kraja desetljeća moći ćemo vidjeti aktivnosti na svjetskoj razini koje su danas nezamislive. Danas je eko-proizvodnja trend, jednog dana neće biti ničeg drugog.

Postotak ljudi koji danas redovito kupuje organsku hranu je minimalan; razlika u cijeni je znatna, a pozadina priče još uvijek nije u prvom planu. Svjesni smo da udio tih kupaca raste, ali tek nam predstoji ekološka revolucija; kada će svaki kupac, a uskoro i zakonodavac, zahtijevati kontrolirano porijeklo i garanciju da ta hrana neće biti štetna ni ljudima ni okolišu”, naglašavaju Alfirev i Prosenik. Danas, kažu, primjećuju tri kontradiktorna trenda.

“Prvo je brzina i raspoloživost; sve, pa i hrana, mora biti odmah i stalno dostupno, gdje god i kad god nam se ukaže želja ili potreba. Jagode usred zime, na tramvajskoj stanici, po niskoj cijeni – ništa čudno. Sve mora biti jeftinije nego jučer. Tržište ne trpi poskupljenja, dapače uvijek najbolje prolazi najveći popust. Često se neće postavljati pitanja kako, odakle, a kamoli zašto je nešto tako jeftino.

Zdravlje je sve više u prvom planu; sve je više modernih bolesti, kroničnih metaboličkih poremećaja, alergija. Sve više uviđamo da je to posljedica ‘moderne’ prehrane. Brzina i raspoloživost obično koštaju više, jeftinije često ne može biti zdravo a zdravo obično traži veće troškove i duže vrijeme…

U odnosu na prije deset godina, danas su sva tri trenda u porastu, a nemoguće ih je pomiriti. Jedan će morati prevladati nad ostalima i tada nas očekuje revolucija”, ističu.

Dugoročno očekuju da Gruntek bude prvi u nizu projekata ne samo njihove tvrtke nego i drugih. “Ova se vizija poluvirtualne proizvodnje može razvijati i nadograđivati na načine koji ni nama trenutno nisu dokučivi. Očekujemo da će sam Gruntek, ali i njegove kopije, evoluirati i pretvarati se u novu silu pozitivne promjene svijesti građana.

Naši kapaciteti su daleko veći od plasiranih 1000 vrtova i ako u proljeće budemo zadovoljni s napretkom, možemo se proširiti na 2500 vrtova, a za sezonu 2022. godine smatramo da će nam trebati i do 5000 jedinica, da zadovoljimo potrebe Zagrepčana”, zaključuju Mirta Alfirev i Tino Prosenik.

New Report

Close