Preko Hamag-Bicro-a do 750.000 kuna zajma uz kamatu od 0,25%

Autor: Marija Brnić , 02. travanj 2020. u 22:00
Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL

Krediti imaju poček od 12 mjeseci i petogodišnji maksimalni rok otplate, bez plaćanja naknade obrade

Od ponedjeljka svi poduzetnici, izuzev velikih, moći će aplicirati za tzv. Korona-kredite, novu liniju koju Vlada uvodi za pomoć očuvanju gospodarske aktivnosti i likvidnosti. Za obrtna sredstva preko Hamag-Bicro-a moći će se doći do 750 tisuća kuna zajma uz kamatu od 0,25 posto, s počekom od 12 mjeseci i petogodišnjim maksimalnim rokom otplate, te bez plaćanja naknada za postupak odobravanja kredita. Poduzetnik će morati dokazati negativan utjecaj na poslovanje, odnosno minimalan pad prihoda od 20 posto u prvom kvartalu ili predviđenog pada u ostatku godine, ovisno o vrsti poslovanja.

Hamagovim kreditima, kako je naglasio ministar gospodarstva Darko Horvat, nije predviđeno financiranje otplaćivanja ranijih obveza nastalih prije izbijanja koronakrize, kao ni reprograme postojećih kredita. Horvat najavljuje da će iz osiguranih 380 milijuna kuna za ovu liniju sredstva biti na raspolaganju do kraja ove godine, no ranije je već najavio, zajedno s ministrom Markom Pavićem, i mogućnost povlačenja još dodatnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za Korona-kredite.

Pokaže li se potrebnim, moguće je da za ovu liniju poduzetnicima na raspolaganju bude ukupno milijardu kuna. Osim Korona-kredita Vlada preko Hamaga uvodi i još jedan novi kreditni instrument – Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj na iznos od tisuću do 25 tisuća eura, uz kamatu od 0,5 posto i na rok otplate do 3 godine uz mogućnost počeka od godinu dana.

Uz to je odobrila i osiguravanje povoljnijih kamatnih stopa koje se za postojeću liniju za mikro i male zajmove za ruralni razvoj s 0,5 – 1,0 posto smanjuju na 0,1 do 0,25 posto, ovisno o stupnju razvijenosti područja.

Za sve nove Hamagove kredite najavljuje se i skraćena procedura obrade zahtjeva, no upravo su se proteklih desetak dana pojedini poduzetnici koji su se za kredit obratili Hamagu žalili da taj postupak nije jednostavan, te da im je traženo da prilože desetak dokumenata.

U Hamagu kažu kako su eliminirali kod prijave svu statusnu dokumentaciju izuzev kopija osobnih iskaznica vlasnika i upravljačke strukture, koja je nužna radi sprječavanja pranja novca, kao i dio obrazaca, ponuda i pisama namjere. Budući da su raspoloživa sredstva povučena iz EU fondova, dio procedure mora ispunjavati i zahtjeve uredbi Europske unije.

Dosad najveće rasterećenje u proceduri prema pojašnjenju Hamaga predstavlja pripremljen obrazac Poslovnog plana za obrtna sredstva kroz pitanja na dvije stranice, kojeg poduzetnik može popuniti i koji mijenja dosadašnje klasične strukture poslovnih planova za koje je većina poduzetnika angažirala konzultante. Na taj je način, dodaju, značajno smanjen trošak i vrijeme pripreme dokumentacije za poduzetnika, ali i vrijeme obrade samog zahtjeva.

U protekla dva tjedna Hamagu je pristiglo 520 zahtjeva za odobrenje kredita, a odobreno ih je 6 posto, odnosno 31 kredit. Sam postupak i brzina obrade zahtjeva, ističu u Hamagu, uvelike ovisi i o dobroj kompletiranosti dokumentacije koju poduzetnici dostave.

Mogućnost reprograma obveza po ranijim kreditima, inače, zatražilo je 1400 poduzetnika, a velik je interes već sada iskazan za sve linije, uključujući i za nove Korona-kredite, za koje će se tek početi i predavati zahtjevi.

Najviše zahtjeva Hamagu je došlo iz prerađivačke industrije i djelatnosti pružanja smještaja,te pripreme i usluživanja hrane. Kad je riječ o proceduri traženja kredita i potrebnoj dokumentaciji, u Hamagu očekuju da će se još dodatno olakšati kada uskoro zaživi novi sustav prijavljivanja za korištenje vladinih mjera za pomoć gospodarstvu u uvjetima koronakrize, no do tada ostaje na trenutnom zadanom minimumu.

Novost je, naime, vezano uz korištenje svih vladinih mjera namijenjenih gospodarstvu, od kredita za očuvanje financijske likvidnosti, odgode plaćanja i reprograme kredita, da se poduzetnici mogu prijaviti na jednom mjestu.

Prije tri dana Fina je startala s online portalom Mjere, na kojemu zainteresirani za neku od mjera unose sve potrebne podatke u jedinstveni sustav, uključujući i izjavu o podacima o smanjenju prihoda u 2020., a podatke se potom provjerava, te prosljeđuje odabranoj banci, HBOR-u ili Hamagu, koji dalje preuzimaju proces i kontaktiraju poduzetnika koji se prijavio.

U Fini navode kako je u aktivnostima uspostave tog jedinstvenog online portala sudjeluju i Ministarstvo financija, HNB, s obzirom da se tim sustavom omogućuje svima praćenje realizacije mjera pomoći gospodarstvu. Vladi će, prema jučer usvojenoj odluci, Fina tjedno podnositi izvještaj, tzv. Covid Score, kako bi imala uvid i pratila korištenje interventnih mjera.

A dok Hamag zbog briselskih pravila ne može dodatno olabaviti proceduru za pristup kapitalu, za poljoprivrednike je dobra vijest da to trenutno ne vrijedi i za njihov sektor.

Sve članice, pa tako i Hrvatska, s koronom otvoreno čuvaju vlastitu proizvodnju hrane i prednost daje domaćim proizvođačima u javnoj nabavi. Tako se i u Hrvatskoj dogodilo da država ide u interventni otkup viškova milijeka, oko 500 tisuća litara od 28 malih mljekara kojima je zbog zavaranja tržnice i drugih kanala prodaja onemogućena.

Ministarstvo će otkup stajati 2,5 milijuna kuna, a mlijeko će se donirati u lancu po Registru posrednika u doniranju hrane. Zaposlenost i proizvodnju na malim poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru voća, povrća, cvijeća i sjemenja, te stočarstvu, a radi osiguranja neprekinute opskrbe hranom dat će se potpora kroz program vrijedan 53 milijuna kuna, a u roku od 30 dana Ministarstvo poljoprivrede pripremit će i uspostavu burze robe, digitalne tržnice na koju će se proizvođači uključivati s ponudom za javne naručitelje.

U hitnu proceduru upućen je i zakon o poljoprivredi kako bi se, među ostalim, omogućilo podnošenje zahtjeva Agenciji za plaćanja za plaćanje na rate duga s osnova mjera poljoprivredne politike i nakon isteka roka za povrat.

Za mjere pomoći gospodarstvu iz drugog paketa, ukupno gledajući iz poslovne zajednice čuju se pozitivne ocjene i žaljenje što se izgubilo energiju da se neke od njih nisu primijenile već u prvom koraku, a u trećem paketu još slijede i rezanja raznih parafiskalnih davanja.

Ministar gospodarstva pripremio je već za ovaj paket mjera prijedlog koji obuhvaća 20-ak naknada, no oko njega još nije postignuta suglasnost u Vladi. Jedina naknada koja je u ovom krugu prošla je oslobađanje plaćanja naknade Fini prilikom predaje godišnjih financijskih izvještaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close