‘Prehrambena industrija obećava, no nemamo vizije’

Autor: Božica Babić , 18. svibanj 2014. u 21:59
Marijan Šušenj/PIXSELL

Hrana, održiva poljoprivreda, akvakultura i biogospodarstva područja su na koja se moramo fokusirati, no strategija to ne vidi, upozoravaju stručnjaci.

Realni scenarij nove industrijske strategije 2020. vraća nas na ono što smo imali 2008. Ako nam je to budućnost, jer nemamo vizije, bit ćemo izgurani s tržišta. Europska unija u svojoj strategiji ističe proizvodnju i izvoz, naša adekvatno ne prepoznaje prehrambenu industriju, a poljoprivredu i izvoz hrane uopće ne spominje,  upozorila je profesorica Slavica Singer, voditeljica UNESCO katedre za poduzetništvo na osječkom Sveučilištu, na okruglom stolu o prehrambenoj industriji održanom u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Osijek, podsjetila je, ima cargo aerodrom koji propada, a mogao bi izvoznicima biti poveznica s ostatkom svijeta.

Profesorica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku Vlasta Piližota smatra kako je prehrambena industrija obećavajući sektor kojemu su veći problem količine nego kakvoća i konkurentnost.

Hrvatska prehrambena industrija u okvirima EU, istaknula je, danas sudjeluje tek sa 0,4 posto. Hrana, održiva poljoprivreda, akvakultura i biogospodarstva područja su na koja se moramo fokusirati. Piližota je potaknula i ideju o osnivanju nacionalnog institita koji bi pokrivao proizvodnju hrane. Iz Europskoga fonda za ruralni razvoj, koji je važan i za prehrambenu industriju, do 2020. možemo povući 4,32 milijarde eura, navela je Ružica Gelo iz Centra za EU HGK. No, iskustva su nam vrlo loša: Hrvatska je sa 21 posto iskorištenosti pretpristupnih fondova zadnja na ljestvici. Ljudi koji znaju povući novac iz fondova Europske unije nema ni u institucijama ni na tržištu, i to bi mogao biti veliki problem, upozorava Gelo.  

Komentirajte prvi

New Report

Close