Pregovori o KU u zdravstvu bez liječnika

Autor: Marija Crnjak , 24. veljača 2019. u 21:59
Ministar zdravstva Milan Kujundžić/PIXSELL

Još se čekaju izmjene Zakona o reprezentativnosti koje će riješiti problem.

Uskoro bi trebali početi pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, a u njima i dalje ne mogu sudjelovati predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), iako su ministri zdravstva i rada prije godinu dana najavili da će pitanje reprezentativnosti HLS-a biti riješeno do novih pregovora. HLS ne može sudjelovati u kolektivnim pregovorima jer ne ispunjava kriterije iz važećeg Zakona o reprezentativnosti sindikata da mora okupljati najmanje 20 posto članstva od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u toj djelatnosti. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i druga dva sindikata koja sudjeluju u pregovorima slažu se da bi predstavnici liječnika, kao nositelja zdravstvene djelatnosti, trebali ravnopravno sudjelovati u pregovorima o plaćama i drugim materijalnim pravima za oko 73.000 zaposlenih u zdravstvu, no preduvjet za to su izmjene Zakona o reprezentativnosti. 

Upravo zbog problema s reprezentativnošću HLS-a postojeći KU je potpisan na godinu dana te istječe 26. ožujka. U Ministarstva rada doznaje se kako su aktivnosti oko izmjena Zakona o reprezentativnosti u tijeku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close