Predstavništvo HTZ u Moskvi i dalje postoji, no bez aktivnosti

Autor: Marija Crnjak , 06. ožujak 2022. u 09:00
Prve izbjeglice pristizu iz Ukrajine u Madjarsku na granicnom prijelazu Beregsuranyi/Matija Habljak/PIXSELL

Temeljno načelo Komisije je promicanje putovanja kao katalizatora mira, razumijevanja i poštovanja.

Drugim sektorima gospodarstva koji su u otvorenoj osudi invazije na Ukrajinu bojkotirali Rusiju pridružio se i službeno europski turizam.

U priopćenju u četvrtak oglasila se Europska putnička komisija, čije su članice osudile agresiju Putina, istodobno pruživši pomoć izbjeglicama kojima trebaju usluge poput prijevoza ili smještaja.

Najavljena je i podrška svima koji će pretrpjeti štetu jer će u ovoj sezoni ostati bez turista iz Ukrajine i Rusije, i to nakon gubitaka koje im je u protekle dvije godine donijela pandemija.

I Hrvatska je obustavila sve marketinške aktivnosti na tržištu Rusije, no kako doznajemo Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice i dalje formalno postoji.

Teško je prognozirati
Kako je poznato, ured koji vodi Rajko Ružička zadužen je i za tržište Ukrajine. S ta dva tržišta u 2019. je Hrvatska imala ukupno 1,8 milijuna noćenja. “S obzirom na situaciju, trenutno su na tržištu Rusije obustavljene sve promotivne aktivnosti te smo u svakodnevnom kontaktu s direktorom ruskog predstavništva HTZ-a.

Predstavništvo HTZ-a u Moskvi pokriva i tržište Ukrajine te je u ovom trenutku preuranjeno govoriti o načinu i dinamici njegovog rada u budućnosti. Sve odluke o uredima predstavništava Hrvatske turističke zajednice donosi isključivo Turističko vijeće i Skupština HTZ-a”, rekao nam je jučer direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Kada je riječ o trenutnim događanjima na istoku Europe i njihovu utjecaju na sadašnje, ali i buduće turističke trendove, u ovome je trenutku vrlo teško bilo što unaprijed prognozirati, kaže direktor HTZ-a.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić/D. Jaramaz/PIXSELL

“Iako je sam buking trenutno nešto usporeniji, zasad ne primjećujemo veće poremećaje na tržištu što potvrđuje i dinamika turističkog prometa koja je tijekom zadnjih tjedan dana stabilna. Međutim, ako se situacija u Ukrajini uskoro ne stabilizira, realno je očekivati kako će se početi prelijevati i na zemlje iz najbližeg okruženja Ukrajine, posljedično i cijelu Europu.

U tom kontekstu teško možemo računati i na goste s dalekih tržišta, posebno SAD-a, Kanade, Kine koji Europu percipiraju kao jednu zasebnu destinaciju. S druge strane, Hrvatska je primarno auto destinacija, našim najvažnijim tržištima smo lako dostupni i cestovnim pravcima što u ovim okolnostima predstavlja komparativnu prednost”, napominje Staničić.

Izvanredni sastanak
Na temu trenutne situacije u Ukrajini početkom tjedna održan je i izvanredni sastanak u Europskoj putničkoj komisiji (ETC), na kojem su se predstavnici nacionalnih turističkih organizacija složili u osudi ruske vojne invazije na Ukrajinu te su izrazili solidarnost s narodom Ukrajine.

U jučerašnjoj objavi ETC-a ističu kako je temeljno načelo Komisije promicanje putovanja kao katalizatora mira, razumijevanja i poštovanja. Ova izvorna misija vrijedi i danas kao i kada je ta organizacija osnovana prije više od 70 godina, nakon Drugog svjetskog rata.

1,8

milijuna noćenja ostvarila je Hrvatska 2019. godine s ruskog i ukrajinskog tržišta

“Ostajemo nepokolebljivi u predanosti osiguravanja da putovanja nastave graditi mostove između različitih kultura i ljudi. ETC je spreman podržati ukrajinski narod koji bježi od sukoba. Pohvalimo stalne napore naših članova i partnera da osiguraju prijevoz, sklonište i hranu ukrajinskim izbjeglicama.

Bezbroj je primjera izljeva podrške, uključujući naše kolege u Litvi koji su pokrenuli web stranicu i telefonsku liniju za ukrajinske građane kojima treba savjet o preseljenju u Vilnius. Airbnb, pridruženi član ETC-a, nudi besplatan smještaj za do 100.000 Ukrajinaca raseljenih zbog rata.

Još jedan inspirativan primjer su operateri vlakova iz mnogih europskih zemalja koji su ponudili
besplatno putovanje ukrajinskim izbjeglicama. Nastavit ćemo raditi s putničkom zajednicom na razvoju i daljnjoj promicanju inicijativa diljem Europe za pomoć građanima Ukrajine”, kažu u ETC-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close