Predstavljene izmjene odluke za roditelje odgojitelje: Evo na koliko će se smanjiti naknade

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2022. u 10:58
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Visoki upravni sud je početkom srpnja ukinuo izmjenu mjere roditelj-odgojitelj, no gradonačelnik Tomašević je tad poručio kako od odluke neće odustati te da Grad mora ulagati u izgradnju vrtićkih kapaciteta

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec održala je konferenciju za novinare o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Dolenec je rekla kako se mjera pokazala besmislenom i u mandatu prošlog gradonačelnika.

– Na snazi je i dalje “Bandićeva” mjera, sa svim svojim problemima, ali nužno treba izmjenu. U obrazloženju je sud u najvećem dijelu podržao promjene. Podržao je da imamo legitimno pravo mijenjati mjeru – rekla je i dodala kako je sud presudio da mjera nije retroaktivna i time demantirao navode korisnika da se radi o stečenom pravu.

– Cilj je izmijeniti mjeru roditelj-odgojitelj kako bismo ulagali što više u izgradnju vrtića. Sud je rekao i kako mjera nije imala pozitivan demografski učinak – rekla je Dolenec i dodala kako je sud ukinuo odluku jer smatra da je Grad pogriješio u razmjernosti, odnosno da su izmjene htjeli donijeti prebrzo, prenose 24sata.

– Pazili smo da u novom prijedlogu uvedemo izmjene na postupan način. Ovaj naš prijedlog i dalje se drži inicijalnog cilja, samo ćemo do njega stići kasnije nego što smo mislili – rekla je.

Dolenec je istaknula kako u novoj izmjeni stoji da je važno roditeljima omogućiti zapošljavanje. Što se tiče postupnog smanjenja naknade, 6 mjeseci od donošenja odluke se za korisnike ne mijenja ništa, ostaje naknada kakva je definirana.

– Nakon toga, s 31. ožujkom naknada se snizuje na razinu minimalne plaće, Vlada je određuje jednom godišnje, to je na jesen pa ćemo tada znati. Očekuje se da će ona biti nešto viša nego sad – rekla je.

Tri mjeseca kasnije naknada će iznositi 50 posto od minimalne plaće, a 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere.

– Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere – rekla je i dodala kako nema prihvata novih korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close