Predstavljamo TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2013.

Autor: Objava za medije , 22. travanj 2013. u 08:00
Nagrada

Povodom Dana planete Zemlje, Savez za energetiku Zagreba i tvrtka Energo Media Servis d.o.o. odabrali su i javno objavili TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2013. godini.

Povodom Dana planete Zemlje, Savez za energetiku Zagreba i tvrtka Energo Media Servis d.o.o., nakon provedenog drugog po redu godišnjeg javnog natječaja za dodjelu Prve hrvatske nagrade za razvoj zelenog gospodarstva 'GREENOVATION 2013', a uz stručnu pomoć niza partnera i članova, odabralo je i javno objavilo TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2013. godini.

Cilj dodjele nagrade je sustavno poticanje poslovne zajednice na razvoj štednog, zelenog i konkurentnog gospodarstva, a sustavom nagrađivanja izdvojeni su vodeći nacionalni programi i projekti hrvatskih poduzetnika i novinara.

Nagrade će se, povodom 4. Zagrebačkog energetskog tjedna (16.05. s početkom u 19:00 sati u hotelu DoubleTree by Hilton), dodijeliti u ukupno 10 kategorija. Uz to će biti dodijeljena i jedna posebna nagrada na ovogodišnju temu natječaja "zelena gradnja". Tom prigodom održati će se i, po prvi puta, Godišnji susret nositelja oznake GREEN MARK – SIGN OF EXCELLENCE.

Dobitnici nagrade GREENOVATION 2013. ostvarili su pravo na besplatno petogodišnje korištenje i isticanje oznake GREEN MARK – SIGN OF EXCELLENCE, pravo na povoljnije uvjete sudjelovanja na Prvom hrvatskom green-tech i green-lifestyle sajmu 'GREENVEST: HOME EDITION 2013' te pravo na besplatno sudjelovanje na 38. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem – INOVA 2013.

Ovo su TOP projekti hrvatskog zelenog gospodarstva u 2013. godini po izboru Saveza za energetiku Zagreba te nakon provedenog javnog natječaja za dodjelu nagrade GREENOVATION 2013:

Najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva

 RIVIERA ADRIA D.D.

Green Lanterna: Ukupni program učinkovitog korištenja resursa u turističkim objektima

U blizini naselja Tar-Vabriga i samo 10-ak kilometara sjeverno od Poreča nalazi se poluotok Lanterna na kojem već dugi niz godina u sklopu društva Riviera Adria d.d. posluje veliki turistički kompleks sa hotelom, apartmanskim naseljima i kampovima. Cijeli poluotok Lanterna otvoren je preko 180 dana godišnje, dnevno može smjestiti više od 17.000 gostiju i ostvaruje više od 1,5 milijuna noćenja. Ovako velika protočnost turista je veliki izazov za svaku tvrtku koja želi djelovati odgovorno prema okolišu, odnosno biti aktivnim sudionikom održivog razvoja uz očuvanje okoliša, prirodnih resursa i biološke raznolikosti. Tvrtka Riviera Adria d.d. je već 80-ih godina prošlog stoljeća prepoznala prednost korištenja 'zelenih tehnologija' i započela sa investicijama u prve solarne kolektore u kampovima na Lanterni, kao i u neka druga inovativna rješenja u funkciji zaštite okoliša. Riječ je i o sustavu pametnog nadzora električne energije i središnjem nadzornom sustavu navodnjavanja na poluotoku, sustavu pročišćavanja 'sivih' voda u kampu Lanterna, odvajaču masti iz otpadne vode, sustavu za iskorištavanje otpadne topline iz sustava hlađenja za korištenje u pripremi tople vode u hotelu Valamar Club Tamaris te sustavu daljinskog nadzora potrošnje vode iz javnoopskrbne mreže. Na poluotoku Lanterna se provodi odvojeno sakupljanje otpada i sustav reciklaže, a pročišćena 'siva' voda se koristi za ispiranje u sanitarnim čvorovima te za navodnjavanje hortikulture, ali i maslinika od kojih se godišnje proizvede oko 9 tona ulja za posluživanje u poslovnim jedinicama tvrtke. Strateški petogodišnji investicijski plan Riviera Adria d.d. predviđa daljnja ulaganja na poluotoku Lanterna, pri čemu se predviđene investicije odnose primarno na unapređenje postojećih objekata, infrastrukture i okoliša.

Najbolji start-up hrvatskog zelenog gospodarstva

 BROKULA&Ž D.O.O.

Brokula&Ž: Odjeća od organski uzgojenih sirovina

Brokula&Ž je odjeća od organski uzgojenih sirovina. Trenutno kolekciju čine donje rublje i majice za žene i muškarce, a radi se na proširenju kolekcije na dječju kolekciju, posteljinu, ručnike itd. Na razvoju Brokula&Ž proizvoda, točnije jedinstvene Brokula&Ž tkanine radilo se preko dvije godine u suradnji sa stručnjacima iz tekstilne tvrtke Lacuna, specijalizirane za odjeću s posebnim certifikatima. Za razliku od ostalih modnih brendova, kod Brokula&Ž sve bitno dolazi iznutra – visokokvalitetna tkanina iz organskog uzgoja, šivaju ga iskusne domaće radnice i printevi se nalaze s unutarnje, umjesto s vanjske strane odjeće.

Najbolja usluga hrvatskog zelenog gospodarstva

BOR-PLASTIKA D.O.O.

Sojenica: Kolijevka civilizacije postaje turističko središte

Promatrajući današnje društvo zatrpano obvezama, izloženo mnoštvu informacija i stresu, s manjkom slobodnog vremena i nemogućnošću kvalitetnog provođenja istog, autori projekta došli su do zaključka kako bi kuća-sojenica bila idealno rješenje za eliminaciju navedenih problema. Vlasnik kuće-sojenice ima priliku uživati u ljepoti prirode, ne odričući se pritom životnog standarda današnjeg doba. Briga o okolišu, odnosno očuvanje prirode, neizostavan je segment u životu svakog ekološki osviještenog ljudskog bića koje razmišlja o budućnosti, kako svojoj tako i budućih generacija. Autori navode kako ovim projektom žele promovirati posebnost ovoga kraja u obliku kućice smještene na rijeci dostupne turistima tijekom cijele godine. Cilj projekta je obogaćivanje cjelokupne turističke ponude, proizvodom moderne zelene tehnologije.

Najbolji proizvod hrvatskog zelenog gospodarstva

EDC d.o.o.

Telemetrijski hidrant

Telemetrijski hidrant je uređaj implementiran u klasični protupožarni hidrant i služi za dojavu informacija o tlaku u vodovodnoj mreži kao i informaciju o korištenju hidranta u centar za daljinsko upravljanje i nadzor. Za svoj rad koristi struju dobivenu pretvorbom sunčeve energije u električnu putem fotonaponskih ćelija smještenih na kućištu hidranta kao i punjivu bateriju za rad u uvjetima slabe insolacije ili noći. Primjenom telemetrijskog hidranta moguće je nadzirati stanje u vodoopskrbnoj mreži, spriječiti nastanak puknuća cjevovoda, detektirati puknuće cjevovoda kao i neovlašteno korištenje hidranta. Tim aktivnostima smanjuje se gubitak pitke vode iz vodovodne mreže, ostvaruje se ušteda energije potrebne za pumpanje vode i održavanje tlaka u sustavu. Telemetrijski hidrant je jedinstveno tehničko rješenje i prvo takvo na svjetskom tržištu. Za tehnologiju je u postupku patentna zaštita pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske.

Najbolja tehnologija hrvatskog zelenog gospodarstva

 DOGMA NEKRETNINE D.O.O.

Projekt stambenih zgrada na Trsatu-Rijeka u okviru Pilot projekta Inovativna stambena gradnja za Mediteran – primjena Med načela

 Cilj projekta je promocija kvalitete stanovanja i prostora grada temeljenog na njegovoj povijesti, kulturi i baštini uz suradnju svih dionika u gradnji i primjenom suvremenih tehnologija – implementacijom odnosno primjenom Smjernica za inovativnu stambenu gradnju na Mediteranu primjenom Med načela – utvrđenih na temelju Pregleda inovativnih tehnologija. Projekt stambenih zgrada na Trsatu provodi DOGMA Nekretnine u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Institutom Hrvoje Požar iz Zagreba (izgradnja 22 stana i 2 poslovna prostora situiranih u dvije zgrade na Riječkom kampusu Sveučilišta u Rijeci) u okviru Projekta Inovativna stambena gradnja za Mediteran primjenom Med načela. Ovaj je projekt jedan od prvih projekata koji se po Med načelu provodi u Republici Hrvatskoj, inovativnoj tehnologiji koja omogućuje energetsku učinkovitost kroz smanjenje potrebne toplinske energije za grijanje za 76% u odnosu na zahtjeve nacionalnih pozitivnih propisa itd.

Najbolja marketinška kampanja hrvatskog zelenog gospodarstva

 ICE STUDIO D.O.O.

CROECOSEAT – Ekološko prijenosno kartonsko sjedalo s inovativnim držačem za napitke

 CroEcoSeat je novo i ekološki prihvatljivo prijenosno sjedalo s držačem za napitke. Može se koristiti za sve vrste aktivnosti na otvorenom – evente, festivale, izlete… Ovaj proizvod rješava problem dugotrajnog stajanja na eventima ili boravku u prirodi gdje umorni korisnici često sjedaju direktno na pod ili majicu, bez mogućnosti odmaranja. Ovim proizvodom prepoznat je i potencijalni problem neželjenog prolijevanja napitka odlaganjem na neravno tlo.Proizvod je načinjen od recikliranog materijala i višekratno je upotrebljiv. Za proizvod je u postupku zaštita industrijskog dizajna pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske.

Najbolji web program hrvatskog zelenog gospodarstva

 HEP GRUPA – HEP-OPSKRBA D.O.O.

ELEN.HEP.HR – Izvor električne energije – Portal za popularizaciju eMOBILNOSTI

PROJEKT eMOBILNOST je razvojni projekt kojim HEP grupa želi biti u korak s energetskom strategijom Europske unije, a osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila. U korak s energetskom strategijom EU (20/20/20) HEP želi biti vodeći u regiji na području elektromobilnosti u izgradnji infrastrukture za punjenje električna vozila temeljene na konceptu naprednih elektroenergetskih mreža. U listopadu 2012. godine HEP je u suradnji sa Gradom Zagrebom i Hrvatskim dizajnerskim društvom raspisao natječaj za dizajn prve ELEN stanice za punjenje električnih vozila. Cilj natječaja je usvajanje idejnog rješenja za prvu ELEN stanicu za brzo punjenje električnih vozila, koje će služiti kao podloga za izvedbeno rješenje i izradu projektne dokumentacije. Ovo idejno rješenje primijenit će se na sve ostale stanice za punjenje električnih vozila koje će se postaviti u Republici Hrvatskoj. Pobjedničko rješenje za dizajn prve hrvatske stanice za brzo punjenje električnih vozila ELEN izradio je tim hrvatskih stručnjaka predvođen arhitektom Vedranom Jukićem (SODAarhitekti) i produkt dizajnerom Nevenom Kovačićem (REdesign). U okviru projekta eMOBILNOST-i, HEP-Opskrba d.o.o. – članica HEP Grupe – pokrenula je Internetsku stranicu ELEN.HEP.HR putem koje izvještava te popularizira teme vezane uz elektromobilnost te na takav način čini značajnu korist za razvoj i afirmaciju hrvatskog zelenog gospodarstva u cijelosti.

Najbolji menadžer hrvatskog zelenog gospodarstva

 ELKA D.O.O.

Primjena mjera energetske učinkovitosti na rasvjetnom sustavu pogona ELKA

Voditelj projekta

David Burcar

 Cilj ELKA-inog projekta je smanjenje potrošnje električne energije i angažirane snage električne energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova te efikasnija i bolja rasvjeta radnih mjesta u pogonima. Procijenjeni rezultati projekta su smanjenje potrošnje električne energije za približno 80% te smanjenje emisija stakleničkih plinova za približno 75%. ELKA je navedeno postigla zamjenom postojećih rasvjetnih tijela s LED rasvjetnim tijelima hrvatskog proizvođača Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega čime je zaokružena i ekološka dimenzija projekta obzirom da novopostavljena LED rasvjetna tijela nemaju emisije UV zračenja, u potpunosti su pogodna za reciklažu, ne sadrže živu i ostale štetne komponente te su prihvatljiva zbog niskog svjetlosnog onečišćenja. ELKA d.o.o. je međunarodna tvrtka s 80-godišnjom tradicijom, a u prodajnom smislu izvoz sudjeluje sa 70%.

Najbolji novinar hrvatskog zelenog gospodarstva

 24SATA D.O.O.

WEB IZDANJE POSLOVNOG DNEVNIKA POSLOVNI.HR

Urednica

Branka Suvajac

 Poslovni dnevnik u tiskanom izdanju svakodnevno čita više od 50 tisuća ljudi iz hrvatskoga poslovnog života. Riječ je uglavnom o čitateljima na visokim i srednjim menadžerskim pozicijama, u malim, srednjim te velikim tvrtkama i organizacijama, čitateljima iz poduzetničkog i obrtničkog miljea, odnosno čitateljima koji svakodnevno traže aktualnu i relevantnu informaciju iz područja gospodarstva i politike. Web izdanje Poslovnog dnevnika – portal Poslovni.hr – snažno je i vodeće online mjesto za informiranje krajnjih korisnika. Niz svakodnevno objavljenih tema i iz područja zelenog gospodarstva pokazuje kako Poslovni.hr ide u korak sa svjetskim trendovima te prepoznaje važnost održivog razvoja u cijelosti. Nagrada urednici portala Poslovni.hr dodijeljena je izravno na prijedlog vodstva Saveza za energetiku Zagreba, a u nastojanju da najjači poslovni online medij u Hrvatskoj potakne na još snažniju popularizaciju, posebno, hrvatskog zelenog gospodarstva.

Najbolji team hrvatskog zelenog gospodarstva

 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

GRAĐEVINSKI FAKLUTET

Zavod za materijale

ECO-SANDWICH održivi predgotovljeni zidni panelni sustav od recikliranog agregata

 Eco-Sandwich, predgotovljeni ventilirani zidni panelni sustav, ima veliki potencijal značajno poboljšati energijsko svojstvo postojećih zgrada. Sastoji se od dva sloja betona koji su međusobno povezani rešetkastim nosačima od nehrđajućeg čelika. Od ukupne količine agregata potrebnog za izradu betona, 50% je zamijenjeno s recikliranim agregatom dobivenim iz građevinskog otpada. Unutarnji, nosivi sloj betona izrađen je od recikliranog betonskog loma, dok je vanjski fasadni sloj izrađen od reciklirane opeke kao agregata u betonu. Kao toplinsko izolacijski materijal koristi se novorazvijena mineralna vuna izrađena korištenjem Ecose® tehnologije koja umjesto formaldehida koristi prirodne smole kao vezivo. Ako bi se rekonstruiralo 75.300 m2 postojećih građevina primjenom ovog proizvoda, u Hrvatskoj bi se recikliralo 16% betona i 23% opeke. Analiza životnog ciklusa pokazuje da je ugradnjom Eco-Sandwich zidnih panela umjesto zidnih panela s 10 [cm] EPS osnovne izolacije ušteđeno 43% od ukupne energije tijekom 50 godina, dok je emisija CO2eq smanjena za 34%. Glavni cilj projekta je primjena inovativnog, ekološkog i održivog proizvoda za gradnju i obnovu stambenog fonda.  

Posebna nagrada: Zelena gradnja

 PJER D.O.O.

SQE tehnologija gradnje energetski učinkovitih objekata

 SQE je inteligentna metoda gradnje koja omogućava znatna poboljšanja u usporedbi s poznatim ICF i konvencionalnim sustavima gradnje. Riječ je o hrvatskoj inovaciji zaštićenoj u više od 60 zemalja svijeta. SQE predstavlja sustav gradnje armirano-betonskih konstrukcija tzv. tipa 'sustav izgubljene oplate' kojim se pomoću patentiranog sustava plastičnih spona i izolacijske oplate visoke nosivosti stvara kalup za armiranje i ulijevanje betona koji potom ostaje trajna izolacija objekta i podloga za postavljanje instalacijske mreže te predmontažna konstrukcija za sustav suhe gradnje u unutarnjem i vanjskom dijelu objekata. SQE tehnologija omogućava smanjivanje troškova gradnje uz istovremeno podizanje kvalitete stambeno/poslovnih i građevina javne namjene. Ovom tehnologijom štite se i prirodni resursi i to na način da iznimnom uštedom energije za grijanje i hlađenje takvih projekata smanjujemo trenutan utrošak električne energije, energije plina ili nekog drugog krutog goriva. SQE tehnologija pridonosi širenju pozitivne ideje ekološke osviještenosti u graditeljstvu.

Svim sudionicima ovogodišnjeg natječaja iskreno se zahvaljujemo na prijavama, a čitatelje pozivamo da svoje buduće projekte usmjere održivom razvoju te da ih kandidiraju za nagradu GREENOVATION 2014. Natječaj će biti otvoren 15.11.2013. godine te javno objavljen na portalu croenergo.eu.

Komentirajte prvi

New Report

Close