Predškolci i niži razredi od 11. svibnja na nastavi i u vrtićima?

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2020. u 11:21
FOTO: GettyImages

Vlada će u na sjednici u 13 sati donijeti, među ostalima, i odluku popuštanja epidemioloških mjera u školstvu. Evo kakav je plan Ministarstva obrazovanja.

Kako neslužbeno saznaju 24sata iz izvora u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, je ponedjeljak 11. svibnja za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Takav je prijedlog upućen je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na Markov trg gdje Vlada danas, između ostalog, odlučuje i o vraćanju učenika u školske klupe.

Ministrica Blaženka Divjak je već u srijedu naglasila kako će prvo u četvrtak dati plan, potom taj plan uputiti ravnateljima, a oni će potom biti zaduženi za provođenje mjera i organizaciju nastave. Očekuje se kako će Vlada prijedlog prihvatiti. Kako saznajemo, nakon sjednice Vlade ministrica će održati i virtualni sastanak s ravnateljima. Potom kreću pripreme za organizaciju nastave u školskim klupama. Divjak je za sljedeći tjedan najavila i pisane upute koje će poslati na adreseškola u kojima će objasniti način praćenja i sve ono što je potrebno kako bi učenici i roditelji, ravnatelji i učitelji te svi oni koji su u školi imali podlogu za svoje rad. Poručila je kako “škole trebaju biti opremljene tako da budu sigurne”.

Vijest da će već 11. svibnja dio učenika sjesti u svoje školske klupe kod dijela učitelja je izazvala odobravanje, ali je velik broj učitelja koji se ne slažu sa ovakvom odlukom.

– Zna li ministrica da ja u svom razredu imam 28 učenika? Kako da ih udaljim na razumnu socijalnu distancu jednog od drugog. Kako da ja koja sam kronični bolesnik u jednom prostoru budem četiri, pet sati, aktivno radim i držim socijalnu distancu sa svojim učenicima?

Kako će se djeci objasniti da nema druženja? Kako će to ravnatelji osigurati
provođenje nastave u ovim uvjetima? Što ako neki od roditelja, a takvih će biti, svoje dijete ne žele poslati u školu?Hoću li ja raditi fizički sa dijelom učenika u razredu, a potom virtualno s preostalim učenicima – pita se jedna od učiteljica.

Njeno mišljenje dijele i ostale s kojima smo razgovarali.

– Dosta nam je više da budemo pokusni kunići za novi eksperiment sa Savice. Ili neka donesu odluku da se svi vraćamo u školu ili neka nas pusti da odradimo do kraja što smo započeli – reklo nam nekoliko ljutitih učitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close