Pred završetkom investicija od 120 milijuna eura u Novom Marofu

Autor: Ana Roksandić , 11. srpanj 2024. u 10:48
Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulation Hrvatska; Tvornica Knauf Insulation Hrvatska omogućit će povezivanje Novog Marofa na 110 kilovoltnu mrežu/PD; V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Proizvodni pogon svoja vrata otvara 2025. godine.

Knauf Insulation Hrvatska iza sebe ima veoma uspješnu poslovnu godinu, a trenutno rade i na ulaganju od 120 milijuna eura u novu proizvodnu liniju u svojoj tvornici u Novom Marofu koja će prva unutar grupacije koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora umjesto ljevačkog koksa.

Godina su završili s 98 milijuna eura prihoda, od kojih je 82 milijuna ostvareno primarno na tržištima Europe, ali i ostalim državama širom svijeta, uz ostvarenu dobit veću od 14 milijuna eura.

Lokalni doprinos
Sama investicija je u visokoj fazi izgradnje i planirano je da sredinom iduće godine krene testni rad, a nakon toga do kraja 2025. i prva proizvodnja. Višemilijunska investicija značajno će doprinijeti zaštiti okoliša smanjenjem emisija stakleničkih plinova za 80 posto.

Promjena tehnologije omogućit će Knauf Insulationu da postigne ekološke ciljeve, ističu iz kompanije naglašavajući da su jedina tvornica kamene vune koja većinom ne koristi fenol-formaldehidnu smolu, nego ekološko vezivo na bazi šećera (ECOSE).

Šećerno ekološko vezivo

Jedina tvornica kamene vune koja većinom ne koristi fenol-formaldehidnu smolu, nego ekološki prihvatljivije materijale.

“Posebno smo ponosni na prošlogodišnje poslovanje jer smo ostvarili rekordne kapacitete proizvodnje na svim linijama, što nam je omogućilo povećanu prodaju i izvanredne rezultate. S prihodima od 98 milijuna eura od kojih je većinski dio ostvaren na inozemnim tržištima te dobiti od 14 milijuna eura, potvrdili smo da smo jedna od vodećih kompanija, ne samo u Varaždinskoj županiji i u industriji proizvodnje građevinskih materijala, agregata i stakla, već i u cijeloj zemlji”, kazao je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulation Hrvatska.

Osim ekoloških benefita, ta investicija donijet će i značajan društveno-ekonomski doprinos lokalnoj zajednici, naglašava Mršić. Otvaranjem oko 80 novih radnih mjesta, Knauf Insulation će izravno utjecati na poboljšanje standarda života u Novom Marofu i okolici.

Prema podacima tvrtke, lani je 61 posto zaposlenih bilo iz Novog Marofa, a 28 posto iz Varaždinske županije. S pronalaskom radnika nemaju prevelikih problema, no kada se zapošljava velik broj ljudi kao što se trenutno planira, radi se o velikom projektu, dodaje.

“To vidimo kad naš budući izazov, jer moramo napraviti liniju i bilo bi jako loše da linija bude tu, a da onda nemamo ljude koji na njoj rade. Između ostalog moramo te ljude trenirati, tako da smo već lagano krenuli sa zapošljavanjem talenata. Ove godine moramo zaposliti većinu ljudi, posebice za malo specifičnija zanimanja”, kazao je Mršić.

Još jedan ključan element investicije je ulaganje u elektrifikaciju područja. Povezivanje Novog Marofa na 110 kV mrežu omogućit će elektrifikaciju cijelog područja grada i susjednih općina. Taj infrastrukturni projekt preduvjet je za održivo poslovanje i transformaciju industrije cijele mikroregije, a nosi i županijski značaj.

“Izazov za čitavu energetsku tranziciju u Hrvatskoj je što se općenito prelazi na struju. To je jedini pravi alternativni energent fosilnim gorivima, no sama mreža i infrastruktura ne samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj Europi, ne prati ono što se želi’’, kazao je direktor Knauf Insulation Hrvatska.

61

posto zaposlenih radnika je iz Novog Marofa

Nastavak ulaganja
Mršić naglašava da im je bitno što je većina njihove radne snage iz Novog Marofa i okolice, iako ne odbija ni ideju stranih radnika. “Jedna od strategija održivosti je raznolikost. Kako radimo unutar grupacije, nama je u cilju da smo višenacionalni, no jednako su nam bitni lokalni ljudi. Oni su naši najbolji ambasadori. Ako dobro radimo, onda će i oni o nama dobro pričati. Bitno mi je da sa zaposlenima možemo im”, izjavio je Mršić.

Pored ove investicije, završene su ili su u tijeku i mnoge druge, od kojih posebno ističu ulaganje od otprilike deset milijuna eura u liniju za proizvodnju proizvoda za hortikulturu koja bi se također trebala realizirati do kraja 2025. U kompaniji najavljuju kako će nastaviti ulagati u tehnologije koje omogućavaju efikasnije i ekološki prihvatljivije procese, a istovremeno raditi i na jačanju lokalne zajednice otvaranjem novih radnih mjesta i infrastrukturnim projektima.

“To je samo jedan dio naših planova. Razvoj i ulaganje u naše zaposlenike igra ključnu ulogu u ostvarivanju naših poslovnih ciljeva, jer vjerujemo da je ljudski kapital najvažniji resurs. Kroz kontinuirano ulaganje u profesionalni razvoj i ostale benefite naših djelatnika, stvaramo uvjete za inovacije i unapređenja u svim aspektima poslovanja”, vjeruje Mršić.

Komentirajte prvi

New Report

Close