Pred nama je još jedan produljeni i prometni vikend, evo što vozačima proučuju iz HAC-a

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2022. u 09:40
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Novi sustav ima mogućnost automatske videodetekcije određenih incidentnih situacija, kao što su vožnja u suprotnom smjeru, pješak na autocesti, zaustavljeno vozilo.

U ljetnoj sezoni stotine tisuća vozila ulaze u našu zemlju zbog čega se rizik od nesreće povećava. Šef Središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa autocesta Davor Bićanić  apelirao je na vozače da u slučaju nesreće omoguće stvaranje tzv. hitnog koridora, javlja HRT.

Sve bitne informacije s autocesta, pogotovo s kritičnih dionica, poput tunela, u realnom vremenu stižu u kontrolnu sobu Hrvatskih autocesta.  “Trenutačno smo u implementaciji prometno-informacijskog sustava u sklopu kojeg mijenjamo stare analogne kamere s novim digitalnim tehnološki naprednijim kamerama, radi se oko 1700 kamera”, istaknuo je Bićanić.

“Novi sustav ima mogućnost automatske videodetekcije određenih incidentnih situacija, kao što su vožnja u suprotnom smjeru, pješak na autocesti, zaustavljeno vozilo. Automatska videodetekcija našim operaterima koji rade u centrima za nadzor i upravljanje prometom omogućuje bržu reakciju i brže pružanje kasnijih informacija korisnicima koji su se zatekli na autocesti,” dodao je.

O strašnim nesrećama i nekim apsurdnim potezima vozača Bićanić je rekao kako bi bilo lijepo kada bi hitni koridor postao rutina vozača na autocestama.

“Hitni koridor omogućava prolaz vozilima hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije, da što prije dođu do mjesta prometne nesreće i da pruže pomoć unesrećenima. Hitni koridor formira se tako da vozila koja su se zatekla u lijevoj prometnoj traci pomaknu se što je god moguće više ulijevo, a vozila koja su se zatekla u desnoj prometnoj traci pomaknu što je moguće više desno. Vozačima je to mali pomak, ali taj pomak znači koridor prema životu nekoj unesrećenoj osobi”, naglasio je Bićanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close