Pravnim osobama samo jedna novčana kazna veća od 100.000 kn

Autor: Marija Brnić , 11. travanj 2021. u 22:00
Foto: BORIS ŠĆITAR/VL/PIXSELL

Za prekršaje je, naime, okrivljeno bilo ukupno 11.639 pravnih osoba, gotovo 15% manje nego godinu ranije.

I u okolnostima usporenog života zbog pandemije koronavirusa u Hrvatskoj je tijekom prošle godine izbio niz krupnih korupcijskih afera u kojima su bile upletene državne i privatne tvrtke, no službena statistika evidentirala je da je u 2020. ukupan broj okrivljenih pravnih osoba koje su počinile prekršaj, ali i pravnih osoba koje su prijavljene za počinjena kaznena djela osjetno smanjen.

Za prekršaje je, naime, okrivljeno bilo ukupno 11.639 pravnih osoba, gotovo 15% manje nego godinu ranije, a proglašeno ih je odgovornima za prekršaje 7935, što je godišnji pad za oko 12%. Za kaznena djela, pak, državni su odvjetnici prijavili 707 pravnih osoba, što je 8% manje nego u 2019., ali je u odnosu na prethodnu godinu broj optuženih i proglašenih odgovornima osjetno porastao.

Optuženo za kaznena djela lani je bilo 86 pravnih osoba, što je oko 12% više nego u 2019., iako treba primijetiti da je to još puno manje nego ranije, primjerice upola manje nego 2016. Broj pravnih osoba koje su sudovi proglasili odgovornima za kaznena djela je 49, što je oko 58% više nego 2019. i još nekoliko prethodnih godina.

Što se presuda za kaznena djela tiče, iz podataka DZS-a doznaje se da je od 37 slučajeva u kojima pravne osobe nisu proglašene odgovornima u samo njih 6 izrečena oslobađajuća presuda, a najveći dio riješen je obustavom kaznenog postupka.

Sudovi su za počinjena kaznena djela uglavnom izricali blaže novčane kazne, od 10 do 50 tisuća kuna, dok je samo u jednom slučaju izrečena najviša kazna iznad 100.000 kuna, dok je u pet slučajeva pravnim osobama koje su proglašene krivima oduzeta imovinska korist, no ne navodi se o kojim vrijednostima je riječ.

Gledaju li se vrste kaznenih djela za koje su prijavljene pravne osobe, i lani dominiraju ona protiv gospodarstva, gotovo polovica svih slučajeva, a oko 14 posto odnosi se na kaznena djela protiv radnih odnosa i socijalnog prava.

Komentirajte prvi

New Report

Close