Poznato koliko je APN zaprimio zahtjeva za subvencije: Prosječni iznos kredita iznosi 81.400 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2023. u 12:06
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u osmom po redu natječaju započelo je 20. ožujka, a zaključeno je u petak, 28. travnja.

APN je objavio u subotu da je u ovogodišnjem natječaju zaprimio ukupno 5.560 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, koje će obrađivati prema redoslijedu zaprimanja te odobravati do utroška osiguranih sredstava, koja iznose oko 9,3 milijuna eura.

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u osmom po redu natječaju započelo je 20. ožujka, a zaključeno je u petak, 28. travnja.

Dosad je obrađeno 2.080 zahtjeva, a na tom uzorku prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 81.400 eura a prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite je 23 godine.

Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 3,16 posto, a nominalna kamatna stopa 2,97 posto godišnje. Nadalje, prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine, iznos prosječnog mjesečnog anuiteta subvencioniranog dijela kredita koji korisnici otplaćuju je oko 456 eura, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 156 eura, izvijestili su iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Podsjetimo, APN je za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita potpisao s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Mjera subvencioniranja postoji od 2017. godine, a iz APN-a su istaknuli da ukupna visina svih odobrenih subvencija, to jest bespovratna proračunska sredstva za 29.170 dosad odobrenih zahtjeva za subvencije, a koja uključuje i odobrene zahtjeve za dodatno subvencioniranje u trajanju od najmanje jedne godine radi rođenja ili posvojenja djece, prijavljene maloljetne djece te utvrđenog invaliditeta korisnika kredita ili člana njegovog kućanstva, iznosi 286,3 milijuna eura.

Do sada je posredstvom kreditnih institucija za odobrene subvencionirane stambene kredite utrošeno ukupno 139,4 milijuna eura, naveli su iz APN-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close