Poznati rezultati prvog masovnog serološkog testiranja u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2020. u 10:01
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Rezultati testiranja mogli bi biti važan smjerokaz za nacinalna testiranja jer daju, makar okvirnu sliku koliko je građana bilo izloženo koronavirusu, te ga preboljelo a da to nije ni znalo.

Slobodna Dalmacija doznaje da je još prošlog mjeseca testiran veliki broj djelatnika DIV grupe, a među njima i splitskoga škvera. Rezultati testiranja mogli bi biti važan smjerokaz za nacionalna testiranja jer daju, makar okvirnu sliku koliko je građana bilo izloženo koronavirusu, te ga prebolilo a da to nije ni znalo.

„U suradnji sa Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu od 23. do 28. travnja smo proveli serološko ispitivanje antitijela na 2019-nCoV. U istraživanju je sudjelovalo 1724 radnika DIV grupe, a od toga je u Brodosplitu obuhvaćeno njih 1316, što je više nego reprezentativan uzorak. Tijekom ispitivanja strogo su poštovane sve GDPR mjere, a provedeno je primjenom testa AMP Rapid Test SARS-Cov 2“,kaže osip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću DIV grupe.

Prvo masovno serološko ispitivanje u Hrvatskoj, komentirao je prof. dr. Šimun Anđelinović, profesor na Odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

„Mi, kao znanstvenici, uključili smo se na poziv uprave DIV-a da izvršimo testiranje i znanstveno obradimo rezultate tih testova. Ono što je zanimljivo u tim testovima je činjenica da je prokuženost testirane populacije manja od dva posto. To je jedan vrlo vrijedan rezultat, jer su znanstvenici u svijetu smatrali da će prokuženost u populaciji biti puno veća.

Takvi rezultati polazište su drugim testiranjima, kao i drugim preventivnim mjerama koje će se poduzimati u takvoj i sličnim tvrtkama te će služiti daljnjemu razvijanju sustava sigurnosti radnika i njihovu zadovoljstvu na radu. Rezultate naših istraživanja objavit ćemo u znanstvenim časopisima te će oni služiti za sve buduće znanstvene evaluacije ovakvih ugroza“,  kazao je prof.dr. Anđelinović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<h1 class=”sans-narrow” style=”box-sizing: border-box; font-size: 4.2rem; margin: 0px 0px 15px; font-family: PTSansNarrow-Regular, ‘Helvetica Neue’, Helvetica, Arial, sans-serif; font-weight: 500; line-height: 1.1; color: #544b62; background-color: #ffffff;” data-bind=”text:Title”>Prokuženost? wtf!!!</h1>
 

New Report

Close