Poziv dobavljačima da deblokiraju 3. maj

Autor: Suzana Varošanec , 13. veljača 2019. u 22:00
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i čelnik kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević/ Nel Pavletić/PIXSELL

Primorsko-goranski župan danas kod premijera Plenkovića u potrazi za hitnim rješenjem deblokade riječkoga brodogradilišta.

Radnici 3. maja, njih gotovo 1000, traže opstanak, rad i posao, uz podršku Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, dok sindikalni odbor za opstojnost tvrtke, uz prijetnje radikalnim akcijama i građanskim neposluhom, od Vlade traži do 23. veljače deblokadu škvera.

Kooperanti kojima škver duguje oko 150 mil. kn, također žele zadržati svoj posao i radnike, a zbog značenja 3. maja za lokalno gospodarstvo, tamošnji župan Zlatko Komadina najavljuje za četvrtak hitni prijam kod premijera Plenkovića. I Grad Rijeka sve je aktivniji dionik najveće utrke pod zadnje s 'deadlineom' trećemajaca u cilju izbjegavanja stečaja, o kojem se odlučuje 26. ožujka.

I gradonačelnik Rijeke Veljko  Obersnel smatra da od Uprave Uljanika nominirani strateški partneri Brodosplit kao većinski i talijanski Fincantieri kao manjinski partner, trebaju dokazati i pokazati spremnost i snagu za vraćanje 3. maja i Uljanika u život. U sindikalnim porukama optimizam pak kopni zbog, navode, manjka jamstava i argumenata zbog kojih bi vjerovali Upravi Uljanika, potencijalnom strateškom partneru ili Vladi. Tako se u očekivanju poteza države na koju je prebačena stigma za slučaj stečaja, uz prozivke za 'grijeh nečinjenja' zbog nefunkcioniranja mehanizama na liniji prevencije, ponavlja ključno pitanje od početka do danas – to je deblokada.

Za nju se izgleda priprema teren i kroz dodatne napore u iznalaženju barem privremenog rješenja. Izražava li se upravo to kroz ovotjednu inicijativu Uprave 3. maja prema dobavljačima, što im daje drugačiji predznak jer u dosadašnjem tijeku razgovora oko rješenja nisu bili tangirani kao relevantna skupina vjerovnika, brzo će se vidjeti. U blokadi 3. maja od oko 107 mil. kn sudjeluju deseci dobavljača, a prema našim informacijama dobili su poziv za sastanak s upravom.

Razgovori se očekuju idućeg tjedna, iako je navodno Uprava zbog teme, kako je naznačeno u pozovu tiče se uređenje odnosa s dobavljačima te pitanja deblokade, priželjkivala bržu reakciju.

Taj se sastanak može promatrati i kroz nastojanje da se povlačenjem svojih osnova za prisilnu naplatu dobavljači aktiviraju u škverom izlazu iz zone ugrožavajućeg stečaja. Takav slučaj kod nas još nije zabilježen, a iznimka koja potvrđuje pravilo je svojedobna agonija tvrtke adriatica.net koju su od stečaja spasili dokapitalizacijom upravo vjerovnici. No, s bankama ih je bilo tek 10-ak. To je razdjelnica, a kod 3. maja još prevladavaju dileme kako će država obaviti deblokadu prema ponudi odabranog strateškog partnera koji to može ispregovarati u dvije varijante: preko noći ali i sporijim tempom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

molimo da nas odblokirate, platit ćemo kad Debeljak utrči sa svojom lovom, znači nikad.

OK, ako Oby i Komadina iz CK tako traže, vjerujem da će se svi dobavljači rado odreći svojeg novca i nastavljati isporučivati materijal i usluge džabe

New Report

Close