Povećanje već od 1. srpnja: Dijelu hrvatskih građana hitno i znatno raste plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. svibanj 2023. u 10:40
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Plaće bi im, prema dogovoru, trebale rasti već za srpanj, a svrha tog urgentnog rasta je bar djelomično kompenzirati inflaciju i višegodišnju stagnaciju sudačkih plaća.

I dok sudski službenici s resornim Ministarstvom pravosuđa i uprave još uvijek vode pregovore o povećanju plaća, a pravosudni policajci i prosvjeduju, suci su se nakon bijelog štrajka ovog tjedna ipak uspjeli dogovoriti s Ministarstvom oko povećanja svojih plaća, piše u subotu Jutarnji list.

Međutim, od srijede na večer, kad je dogovor postignut, njegovi detalji obavijeni su velom tajne. Koliko će točno rasti plaće sucima ne žele reći u Ministarstvu pravosuđe i uprave, a o preciznim brojkama ne žele ništa reći ni u Udruzi hrvatskih sudaca.

Sucu početniku plaća od 2.000 eura

Iako im Ministarstvo nije prihvatilo zahtjev za urgentno povećanje mjesečne neto plaće od 600 eura, dogurali su, kako doznaje Jutarnji, vrlo blizu traženome iznosu pa će neto plaća prvostupanjskog suca početnika od 1. srpnja ove godine iznositi oko 2000 eura.

Valja pojasniti da se dogovor koje su suci i Ministarstvo u srijedu postigli, odnosi na hitni rast sudačkih plaća, odnosno jedan od tri koraka koji su suci u svojim zahtjevima iznijeli. Plaće bi im, prema dogovoru, trebale rasti već za srpanj, a svrha tog urgentnog rasta je bar djelomično kompenzirati inflaciju i višegodišnju stagnaciju sudačkih plaća.

Zašto su, međutim, detalji dogovora o hitnom rastu sudačkih plaća obavijeni velom tajnosti? Jasan odgovor na to pitanje nismo dobili, pa možemo samo spekulirati o razlozima. Jedan od najlogičnijih razloga za tajnovitost na koju su, kako se čini, i suci pristali, jest taj da Maleničino ministarstvo iz taktičkih razloga ne želi otkrivati koliko je popustilo sucima sve dok traju razgovori s pravosudnim službenicima i drugim predstavnicima zaposlenih u državnim i javnim službama koji također traže veće plaće.

Međutim, Ministarstvu pravosuđa i uprave ne ostaje puno vremena za skrivanje detalja o rastu sudačkih plaća – da bi se povećanje počelo primjenjivati od 1. srpnja, izmjene Zakona o plaćama sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika moraju biti izglasane u lipnju, pišu novinari Jutarnjeg lista Slavica Lukić i Tomislav Kukec.

Komentirajte prvi

New Report

Close