Povećanje prodaje domaće jabuke cilj je i trgovaca i voćara

Autor: Marta Duić , 18. listopad 2021. u 22:00
Jabuke nedavno postale prvi proizvod sa znakom Dokazana kvaliteta-Hrvatska/K. ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Procjena uroda za 2021. oko 65.000 tona – konzumne oko 50.000 t, a industrijske, za sokove i džemove, 15.000.

Jabuka spada među najzastupljenije i najrasprostranjenije voćne vrste i najvažnija je domaća voćarska vrsta, a u Hrvatskoj postoji više od 7000 sorti jabuka. Neke od najpoznatijih i najzastupljenijih u nas su idared, zlatni delišes, jonagold, gala, granny smith, braeburn, fuji, a budući da su sorta voća pogodna za čuvanje, kupcima su dostupne tijekom cijele godine.

Prema informacijama Hrvatske voćarske zajednice (HTZ), procjena uroda jabuka za 2021. godinu je oko 65.000 tona, pri čemu bi konzumne trebalo biti oko 50.000 tona, a industrijske jabuke, koja se najčešće koristi za proizvodnju sokova i džemova, oko 15.000 tona.

Svjesni trenda da kupci sve više preferiraju domaće proizvode, tvrtka Enna Fruit i ove godine, u dogovoru s domaćim proizvođačima i sa svojim kupcima, vodećim trgovačkim lancima, tijekom listopada promovira Dane domaće jabuke.

Listopad je mjesec kada se obilježava i Svjetski dan jabuke (20. listopada), tijekom kojeg će se sutra sorte Zlatni delišes i Gala naći na policama većine trgovačkih lanaca u zemlji. Iz tvrtke poručuju kako je cilj povećanje prodaje hrvatske jabuke te da se nadaju da će ovu promociju podržati svi lanci koji posluju na domaćem tržištu.

Inače, jabuke su krajem rujna postale i prvi domaći proizvod sa znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska, a iz Distributivnog centra za voće i povrće u Vukovini jabuke proizvođača PZ Jabuka HR, prve su s tom oznakom krenule su na tržište.

“Jedan od najvećih problema voćara je izostanak kvalitetnog i transparentnog označavanja domaćeg proizvoda u trgovačkim lancima, a ovaj certifikat podiže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni dokazano domaćeg proizvoda.

Također, voćari trebaju znati kako za dobivanje certifikata proizvod mora proći rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikacije temeljene na propisima Europske komisije, potrebno je imati odgovarajuću kvalitetu, ali i odgovarajuću količinu proizvoda.

Nadam da ćemo sve ovo uskoro raditi zajedno u skladišno-distributivnim centrima, koji su još jedan važan preduvjet za razvoj ovog sektora”, poručio je predsjednik HVZ-a Branimir Markota.

Komentirajte prvi

New Report

Close