Potvrđeno 39 novih slučajeva koronavirusa, jedan je kritično, nema eksponencijalnog rasta u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2020. u 09:03
Foto: Pool / Pixsell

Na respiratoru je 14 bolesnika, rekao je Beroš te naveo da je to 3 posto zaraženih što znači da je i to bolji postotak od projiciranih 5 posto. 80 posto tih bolesnika na respiratoru imaju kronične bolesti, nešto su niže dobne strukture, oko 61 godine jer je i prosječna dob zaraženih nešto niža – 49 godina.

Ministar zdravtva Vili Beroš kazao je da imamo 39 novozaraženih od jučer u 16h, odnosno 63 u odnosu na jučer u 9 sati.

3958 je testirano, samo jučer 566 testiranja. Iz dana u dan povećavamo broj testiranja, a na respiratoru je 14 bolesnika, rekao je Beroš.
3 posto zaraženih je na respiratoru, naše su projekcije bile 5 posto, što znači da je i to bolje od predviđenog, istaknuo je ministar.
“80 posto tih bolesnika na respiratoru imaju kronične bolesti, nešto su niže dobne strukture, oko 61 godine, zbog toga što smo imali veći broj inficiranih u mlađoj populaciji. Tako da je to sve očekivano. Očekujemo da će među teže oboljelima rasti osobe starije životne dobi. Zato opet upozoravamo da ne odlaze u trgovine. Životno ugrožen je na neki način svatko tko je na respiratoru. Znamo da se nekad dogode komplikacije i nekad neki ne mogu bit spašeni. Zato molimo starije ljude da ne izlaze. Trenutno imamo jednu osoba koja je na intenzivnoj i kritično je”, rekla je Alemka Markotić.

Većina ih je starijih i sa ranije utvrđenim stanjima.

Jedinica za intenzivno liječenje u Vinogradskoj je i nadalje u punoj funkciji, izvijestio je Beroš o stanju u toj bolnici.

Zahvalio se na svim donacijama ali i naputio da se budući donatori jave unaprijed kako bi se pribavilo baš ono što treba.

Krunoslav Capak rekao je da je 19 liječnika pozitivno, 6 specijalizanata, 7 medicinskih sestara i tehničara i dva stomatologa. Prosječna dob oboljelih je 49 godina. 546 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji.

Ministar Davor Božinović zahvalio se građanima koji poštuju mjere i medijima koji o tome izvješćuju.

Božinović je naveo da izvanredne okolnosti na neki način postaju redovite, na dnevnoj razini pratimo situaciju, apelirao da oni koji mogu sada uspore ritam kako bi se oslobodili nužni resursi za one koji su nužni.

Samo su jučer u Zagrebu vatrogasci imali 22o intervencija jer posao oko raščišćavanja potresa ne može stati. Brojne intervencije su planirane i dalje. 313 građana je smješteno u studentskom domu Cvjetno naselje.

Glavni ravnatelj policije izvijestio je da imaju prva dva policajca zaraženih koronavirusom.  Mi smo od prvog dana najveća potpora zdravstvenom sustavu pa smo provodili i preventivne mjere, naveo je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ja bi imao 2 pitanja u vezi ovog virusa..

 

gdje kupit maskice? svi ih nose, ali ih nitko ne prodaje?

šta ako moram zubaru?

New Report

Close