Potvrda slabije sezone: Za vikend na hrvatskim autocestama 27 tisuća vozila manje nego lani

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2019. u 11:37
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U prvih 12 dana srpnja u Hrvatsku je došlo sto tisuća turista manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Po hrvatskim autocestama proteklog je vikenda i cijelog tjedna prometovalo nešto manje vozila nego u usporedivim danima prošle godine, a koncesionari HAC i ARZ na autocestama u svojim nadležnostima zabilježili su i manji prihod od cestarine, doznaje se iz tvrtki-koncesionara autocesta.

Po podacima Hrvatskih autocesta (HAC), taj i koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) na autocestama kojim upravljaju, za vikend od 12. do 14. srpnja zabilježili su ukupno 793,6 tisuća vozila, što je za 2 posto ili oko 27 tisuća vozila manje nego u istom vikendu prošlog ljeta.

Naplatili su i 3,1 posto manje cestarine, odnosno 44,4 milijuna kuna bez PDV-a.

U cijelom proteklom tjednu, od 8. do 14. srpnja, na autocestama HAC-a i ARZ-a također je bilo nešto manje vozila nego lani, 1,6 milijuna ili tek 0,1 posto manje, dok je prihod od cestarine od ukupnih gotovo 90 milijuna kuna bez PDV-a manji za 1,2 posto.

Na Istarskom ipsilonu, po podacima tvrtke Bina-Istra, proteklog je vikenda također bio ukupno 1,2 posto manji promet sa 150,4 tisuće vozila, što je i oko dvije tisuće vozila manje nego lani.

Samo u subotu, 13. srpnja, Bina-Istra je zabilježila gotovo 6 posto manje vozila nego u usporedivom danu prošle godine, što iz te tvrtke objašnjavaju nestabilnim vremenom.

O manjem broju vozila izvijestili su i iz tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj (AZM), koja je na istoimenoj autocesti u svakom danu proteklog vikenda zabilježila manje vozila, odnosno ukupno 110,8 tisuća vozila, što je 4 posto ili oko pet tisuća vozila manje nego za isti vikend u 2018.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovakve poluvijesti i brojanje ulazaka i noćenja mi stvaraju dijareju. Radije bi da ne bude gužve pa da svaki potrosi 2000-3000€ nego da imamo šatore po 15 eura/ noć, i “gužve” na autocestama. A i jadna li je država koja temelji zaradu na naplati autocesta. Neki su još u 70′ sto se tiče turizma. Pogotovo politicari koji se znojni vode napili nisu.

To ne mora biti tako. Prestanimo brojiti goste, važan je učinak. Osim toga, gosti ne dolaze samo autocestom. Dolaze i običnim cestama a povećao se broj i avio-gostiju u odnosu na prošlu godinu.

New Report

Close