Potrošnja rasla 1,2 posto, triput sporije od srpanjske

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2019. u 22:00
U osam mjeseci maloprodaja u plusu 3,8%/FOTOLIA

Kolovoz donio drugi ovogodišnji pad proizvodnje, rudarstvo i prerađivači najviše ‘kumovali’ zaostatku.

Špici turističke sezone unatoč, rast promet trgovaca u kolovozu je znatno usporio i s ostvarenih 1,2% plusa u odnosu na isti lanjski mjesec trostruko je slabiji od srpanjskog kada je potrošnja na godišnjoj razini rasla 3,7 posto.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je proteklog mjeseca na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,5%, a promet neprehrambenim proizvodima (izuzev motornih goriva i maziva) za 1,1 posto. Za prvih osam mjeseci, kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji realno je rastao 3,8% u odnosu na isto razdoblje lani.

"Na nastavak relativno povoljnih godišnjih stopa rasta maloprodaje upućivali su i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji su se, uz blago poboljšanje u odnosu na srpanj, u kolovozu zadržali na relativno visokim razinama", komentirali su jučer analitičari RBA dodajući kako su na takva kretanja, naravno, utjecali i smanjenje nezaposlenosti, rast plaća i kreditiranja, ali očekivani solidni podaci u turizmu. 

I dok je maloprodaja tek usporila, industrijska je proizvodnja drugi put ove godine u kolovozu zabilježila pad.  Prema kalendarski prilagođenim podatcima, bila 1,7% manja u odnosu na kolovoz 2018. U prvih osam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,9% veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Strukturno je pad u kolovozu rezultat smanjenja proizvodnje kod rudarstva i vađenja (-5,1%) te kod prerađivačke industrije (-2,7%). U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj imalo smanjenje kod proizvodnje gotovih metalnih proizvoda (-2,9%), proizvodnje električne opreme (-15,4%) i proizvodnje strojeva i uređaja (-21,5%,)", precizirali su analitičari HGK.  

Komentirajte prvi

New Report

Close