Potreban rast BDP-a od 4% da bi se digla konkurentnost

Autor: Marina Šunjerga/VL , 31. svibanj 2017. u 14:02
Iako je nezaposlenih manje od 200.000, broj zaposlenih je na razini iz 2011., Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Zemlja nazaduje unatoč reformama, najozbiljniji problem i dalje je tržište rada.

Hrvatska nazaduje po ocjeni HUP skor koja pomoću 73 pokazatelja mjeri rezultate reformi u 12 područja. Rast BDP-a od čak 2,9 posto zabilježen lani tako nije pratio rast HUP skora koji je u godinu dana pao s 34 na 33 od maksimalnih 100 bodova. Pogoršanje skora zabilježeno je u šest od 12 područja, a najveći je pad u području investicijskih i poslovnih barijera.

S druge strane, ocjena poticanja investicija popravila se za tri boda, ali i dalje ne dovoljno da ne bi bila ‘u crvenom’ kao nekonkurentna u odnosu na 10 ekonomija EU 11 s kojima nas HUP skor uspoređuje.

Znatno je pogoršan inače ne tako loš skor javne administracije. Razlog je pogoršanje pokazatelja neovisnosti i povjerenja u institucije. Pogoršao se i skor opterećenja gospodarstva, jer se fiskalna konsolidacija uglavnom odvijala preko prihodne umjesto rashodne strane proračuna. Tržište rada i dalje ima najlošiji i nepromijenjen skor i pokazuje se kao najozbiljniji problem hrvatske ekonomije. Padom broja nezaposlenih ispod 200 tisuća u javnosti se stječe dojam da se tržište rada popravilo osjetno, ali i dalje je na istoj razini, ocijenjeno s tek 19 bodova od 100 i po tome smo među najneuspješnijima u EU. Trend kretanja zaposlenosti uistinu je promijenjen 2014., kada je broj zaposlenih osoba postepeno počeo rasti i u ožujku 2017. dosegnuo 1,452 milijuna osoba, što je na razini iz 2011. godine. Ipak broj građana koji rade i dalje je za oko 190 tisuća manji u odnosu na vrhunac iz 2008. godine.

Među 10 zemalja s kojima se uspoređujemo kroz HUP skor Hrvatska je i dalje najlošija po konkurentnosti. S ocjenom od 33 boda ispred nas su svi: najdalje nam je Estonija koja ima skor od 66 bodova, a korak bi trebali uhvatiti sa Slovačkom ili Rumunjskom sa 46 odnosno 48 bodova. Procijenjeno je da bi Hrvatska trebala imati godišnji rast BDP-a od 4 posto kako bi podigla konkurentnost gospodarstva, a to je moguće jedino uz provođenje reformi. Hrvatska udruga poslodavaca zato preporučuje da se nastavi rasterećenje gospodarstva s jedne strane, a s druge umanje rashodi države i ubrzaju procedure.      

Komentirajte prvi

New Report

Close