Potpuno novi način napada na bankomate: U tjedan dana uzeli 1,52 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2017. u 12:25
Foto: Davor Puklavec/24sata

Policijska uprava zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje teških krađa. Kradljivci su provaljivali u bankomate na području Zagreba, Istre i Primorsko-goranske županije, te su iz njih izvukli 1,517.500 kuna.

Policija je uhitila petoricu ljudi, svi su državljani Rumunjske,  dok se za još jednim Rumunjem traga. Policija je oduzela 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobitela, USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilice, više odvijača, dlijeto, ruksak te odjeću koji su počinitelji imali prilikom počinjenja kaznenog dijela. Rumunji su počinili 12 krađa s bankomata, pišu 24sata.

"Ovdje se ne radi o 'skimmingu', već je ovo jedan potpuno novi slučaj napada na bankomata. Kradljivci bi uporabom lemilice izrađivali otvor na bankomatu, te bi onda pristupali instalaciji i perifernom uređaju koji služi za pohranu i izbacivanje novca. Na taj bi se uređaj spojili sa svojim uređajem, mobitelom ili laptopom na kojem se nalazi program kojim se djeluje na bankomat i bankomat izbaci sav novac koji ima u sebi. Bilo je ranije klasičnih provala na razne načine, uz uporabe plina pa bi se izazivale eksplozije, bilo je 'skimminga', bilo je tzv. 'cash trappinga', gdje se stavljaju posebna prilagođena usta na bankomat, na kojima bi bilo ljepilo, pa bi se lovio novac, ali ovo je definitivno najsofisticiraniji način, i najljepši, koji smo do sada vidjeli.  Naravno, mora se provaliti u kućište bankomata da bi došli do instalacije. Ipak, na nekoliko bankomata nisu uspjeli, ne znamo iz kojih razloga", rekao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Zvonimir Petrović. 

Kazao je kako su sve provale u bankomate bile prošli tjedan, tijekom noći, te da je riječ o bankomatima nekoliko banaka. Napad na bankomat ne bi trajao predugom, sve skupa oko 20-ak minuta. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uvoz visokoškolovane IT radne snage iz Rumunjske.

New Report

Close