Potpisan sporazum o suradnji Slovenije i Mađarska u zračnoj obrani.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2014. u 15:36
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sporazum moraju još ratificirati slovenski i mađarski parlament, što se očekuje do ožujka, izjavio je Jakič nakon potpisivanja sporazuma.

Slovenski i mađarski ministri obrane Roman Jakič i Csabo Hende potpisali su u petak u Kecskemetu (Mađarska) sporazum o suradnji na području zrakoplovstva i zračne obrane.

Ugovor će omogućiti uključivanje madžarskog ratnog zrakoplovstva u NATO-ovu operaciju kontrole slovenskog zračnog prostora budući da Slovenija sama ne raspolaže lovačkim zrakoplovima.

Sporazum moraju još ratificirati slovenski i madžarski parlament, što se očekuje do ožujka, izjavio je Jakič nakon potpisivanja sporazuma.

Od ulaska Slovenije u NATO savez nadzor slovenskog zračnog prostora obavljala je svojim zrakoplovima na osnovi sporazuma Italija, a sada će se, po riječima Jakiča, talijanska kontrola izmjenjivati s madžarskom.

Mađarska će u operaciji koristiti svoje zrakoplove Grippen, a Italija lovce F 16 i lovce eurofighter.

U slučaju kršenja slovenskog zračnog prostora, odluku o tome hoće li intervenirati talijanski ili mađarski lovci donosit će se na razini NATO saveza, rekao je Jakič.

Komentirajte prvi

New Report

Close