Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost humanitarnog razminiranja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2015. u 13:32
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja i predstavnici Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja potpisali su u četvrtak Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost humanitarnog razminiranja.

Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja i predstavnici Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja potpisali su u četvrtak Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost humanitarnog razminiranja.

"Ugovoru daje vjetar u leđa to što za 2015. po prvi put imamo osigurana sredstva koja nadmašuju planska i predviđena sredstva u Nacionalnom programu protuminskog djelovanja. To znači da smo na razini 421 milijuna kuna za razminiravanje u deset županija", istaknuo je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Prošle godine bili su na razini 62 posto ostvarenja Nacionalnog programa, dok su ove godine na razini od preko sto posto. To, ustvrdio je Jakopec, može biti poticaj svima koji kvalitetno i pošteno žele riješiti problem mina, bilo u ulozi poslodavaca ili djelatnika u sustavu protuminskog djelovanja.

Izrazio je nadu da će se idućim koracima, posebice pri definiranju KU-a na razini granskog ugovora, osigurati da svi djelatnici, od pirotehničara do pomoćnih djelatnika, imaju jednake uvjete.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković napomenuo je da trenutno u razminiranju djeluju dvije udruge poslodavaca i tri sindikata, no KU potpisuju samo jedna udruga poslodavaca i dva sindikata.

Da bi KU postao granski treba utvrditi reprezentativnost sindikata i poslodavaca. Kod sindikata je reprezentativnost neupitna, a Novi sindikat i Hrvatski sindikat humanitarnog razminiranja dovoljno su reprezentativni da mogu zatražiti proširenje KU-a. Kod poslodavca trebat će još jednako toliko poslodavaca koliko je članova u udruzi da bi se moglo tražiti proširenje, istaknuo je Iveković.

Najavio je kako će se na tome raditi jer je poslodavcima u interesu da djelatnost razminiranja bude pokrivena ugovorom. "U protivnom poslodavci bi mogli pirotehničarima isplaćivati minimalce, što nikome nije cilj, ali može nekome pasti na pamet", kazao je.

Istaknuvši da predstavljaju oko 20 posto poslodavaca u toj djelatnosti, Alen Majsec iz Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja napomenuo je da razgovaraju s direktorima tvrtki koje se žele priključiti razminiravanju, što samostalno, što kroz njihovu udrugu. Apelirao je na sindikate da pojačaju pritisak kako bi se to ubrzalo.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš poručio je da treba zajedničkim snagama omogućiti širenje KU-a jer "jedino pravila igre garantiraju 'fair play' u tržišnoj utakmici koja se ovdje, nažalost, razvija".

Potpisivanje KU-a je pokušaj dijela poslodavaca i sindikata da se pravila igre uvedu u cijeli resor, ustvrdio je Kiš.

Komentirajte prvi

New Report

Close