Veliki pad online oglasa za zapošljavanje

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2020. u 13:35
Duško Jaramaz/PIXSELL

Gotovo sva traženija zanimanja, pogotovo ona iz uslužnog sektora, bilježe značajan pad

Kako je i bilo za očekivati, ovogodišnji je travanj donio potonuće OVI indeksa koji prati stanje online oglasa za zapošljavanje.

Mjesec u kojem se rasplamsala panika zbog korona epidemije srušio je taj pokazatelj za čak 71,7 posto u odnosu na travanj 2019., dok desezonirane vrijednosti upućuju na pad u odnosu na prethodni mjesec za 61,1 posto, objavio je u utorak Ekonomski institut koji je indeks razviop u suradnji s portalom MojPosao.

“Iako se radi o velikom padu na mjesečnoj razini, koji spušta razinu potražnje za radom na travanj 2013., on dolazi očekivano jer je gotovo cijeli travanj bio obilježen restrikcijom ekonomske aktivnosti radi borbe protiv pandemije.

Ipak, kako epidemiološka situacija u Hrvatskoj djeluje relativno povoljno, što je već rezultiralo ublažavanjem mjera, moguće je da se potražnja za radom koja je izostala u travnju jednostavno prebaci na naredne mjesece”, procjenjuju analitičari EIZ-a.

Ističu kako se takav pad OVI-ja vidi kroz gotovo sva zanimanja, uključujući i najtraženija – potražnja za radom prodavača, kuhara i konobara pala je za 86, 85 i 84 posto u odnosu na travanj 2019. godine.

Gotovo sva traženija zanimanja, pogotovo ona iz uslužnog sektora, bilježe značajan pad – traži se gotovo 95 posto manje hotelijera i 91 posto manje ostalih turističkih djelatnika u odnosu na godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close