Poticaji olakšavaju pristup tržištu rada, a poslodavci ih sve više koriste

Autor: Borivoje Dokler , 24. travanj 2023. u 22:00
Postoji niz poticaja, a među njima je i sufinanciranje za prilagodbu radnog mjesta i troškova za prilagodbu uvjeta rada/ SHUTTERSTOCK

Kroz praćenja i analize tržišta planiraju se financijske i stručne mjere zapošljavanja.

Svrha poticaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom je potaknuti poslodavce na zapošljavanje osoba s invaliditetom, te osobama s invaliditetom koje zapošljavaju osigurati razumnu prilagodbu radnog mjesta i lakši pristup svijetu rada.

Financijska sredstva obuhvaćena poticajima Zavoda namijenjena su poslodavcima koji su ugradili održivost u način rada, razmišljanja i razvoj djelatnosti.

Premda se doima, kako su usmjerenost na socijalne ciljeve i generiranje društvenih vrijednosti teško mjerljivi i dohvatljivi čimbenici, posebice u usporedbi s generiranjem materijalnih vrijednosti komercijalnog poduzetništva, porast broja poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom pokazatelj je informiranosti poslodavaca i promjene u sustava vrijednosti na tržištu rada, ali i kvalitetnih mjera koje su na raspolaganju poslodavcima.

Optimalni uvjeti
“Uz sustavnu podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike oblikujemo održiv okvir za upravljanje pitanjima zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom te kroz praćenja i analize poslovnog tržišta planiramo financijske i stručne mjere koje utječu na razvoj uspješnih modela zaštitnog zapošljavanja, kao i onog na otvorenom tržištu rada”, ističu iz Zavoda i nadodaju da dostupni poticaji zaposlenim osobama s invaliditetom osiguravaju optimalne radno–tehnološke, tehničke, edukativne uvjete, no u procesu zapošljavanja neophodne su socijalne, psihološke i druge mjere, metodološki usmjerene prema osobi s invaliditetom i radnom okruženju radi što lakšeg i funkcionalnijeg uključivanja osobe s invaliditetom u rad u struci ili zanimanju gdje će postizati najpovoljniji radni učinak s najmanjim izgledom da dođe do daljnjeg narušavanja njezinih preostalih radnih i općih sposobnosti.

Tako Zavod nudi poticaje u obliku subvencije plaća za osobe s invaliditetom, sufinanciranju troškova obrazovanja, prilagodbu radnog mjesta i troškova za prilagodbu uvjeta rada, subvencija u visini uplaćenog doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, financiranje troškova stručne podrške te potpora za održivost samozapošljavanja osoba s invaliditetom.

Osim toga tu je još i mogućnost sufinanciranja troškova prijevoza osoba s invaliditetom te troškova rada stručnih radnika i radnih instruktora u integrativnim i zaštitnim radionicama, pravo na novčanu nagradu za zapošljavanje iznad propisane zakonske obveze, posebna sredstva za poslodavce na otvorenom tržištu rada i posebna sredstva za zaštitne i integrativne radionice.

Nove mogućnosti
Poticaji su dostupni poslodavcima pod jednakim uvjetima, no valja naglasiti da postoje uvjeti koje je potrebno ispuniti u procesu njihove realizacije. Osnovni uvjeti za ostvarivanje poticaja su upis zaposlene osobe s invaliditetom u Očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom, pri prijavi zaposlenika u evidenciju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te da poslodavac nema duga prema radnicima ili prema državi.

“Kontinuirano pratimo povećanje broja poslodavaca/korisnika poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te broja zaposlenih osoba s invaliditetom za koje se poticaji ostvaruju. No i nadalje su osobe s invaliditetom neiskorišteni resurs na tržištu rada, a svrha je raspoloživih mjera sustava da poslodavcima otvore nove mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, te samim tim osobama s invaliditetom osiguraju lakši pristup svijetu rada”, poručuju iz Zavoda.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close