Pošta ‘osvježila’ natječaj za 250 mopeda zbog žalbe na najmanju snagu motora

Autor: Marija Brnić , 13. rujan 2019. u 07:43
Natječaj za još 20 e-četverocikala traje do 30. rujna, posao je težak 2 mil. kuna

Tvrtka Tembo iz Gornjeg Stupnika žalila se Dkomu smatrajući da se u uvjetima favorizira jedan dobavljač. Novi rok je 4. listopada.

Hrvatska pošta obnavlja svoj vozni park – u potrazi je za čak 250 mopeda, te još 20 električnih četverocikala. Iskustva s prvom nabavom 20 električnih četverocikala Hrvatska pošta već ima, jer je zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavila u svibnju Ducatijeve modele i iskustva su očito pozitivna pa se tvrtka odlučila ponovo obratiti Fondu za zaštitu okoliša, koji će sufinancirati nabavu novih 20 komada.

Doseg četverocikala iz prve nabave nešto je manji od onoga koji se traži u novom natječaju, u kojemu je procijenjena vrijednost za nova vozila postavljena na dva milijuna kuna plus PDV, a isporuka bi trebala uslijediti 180 dana nakon zaključenja ugovora.

HP-ov uvjet u natječaju je i da odabrani ponuditelj prije isporuke četverocikala obavi prvi tehnički pregled i prvu registraciju svakog električnog četverocikla o svom trošku. Ovaj natječaj je otvoren do 30. rujna.

Vrijede 5,5 milijuna kuna
Za 250 mopeda natječaj se zapravo "osvježava" novim rokom, nakon što se na objavu sadržaja i uvjeta jedan potencijalni ponuđač obratio Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Posrijedi je žalba tvrtke Tembo iz Gornjeg Stupnika, koja je tražila izmjenu tehničkih specifikacija u dijelu minimalne snage motora mopeda od 8kW. Time se, smatrali su, favorizira samo jednog dobavljača koji može dati ponudu.

Državna komisija nije utvrdila opravdanost žalbe pa se postupak nastavlja, a ponude prikuplja do 4. listopada. Vrijednost nabave ovih mopeda je 5,5 milijuna kuna plus PDV. Najveći broj bit će raspodijeljen među 20 gradova, a najviše Zagrebu (39), Splitu (38), Rijeci (29), te Zadru (25). U Hrvatskoj pošti ističu kako će s ovih 250 mopeda zamijeniti starija vozila iste kategorije. 

Pomlađivanje voznog parka
"Cilj nabave novih mopeda je pomlađivanje voznog parka kako bi sva vozila koja Hrvatska pošta koristi u operativne svrhe u prosjeku bila do tri godine starosti, a što je od iznimne važnosti budući da naša vozila godišnje prijeđu 45 milijuna kilometara", ističu u Hrvatskoj pošti, čiji vozni park inače broji više od tri tisuće vozila svih vrsta, od onih na četiri ili više kotača, mopeda, bicikala te električnih bicikala i četverocikala.

Pri tom mopedi i bicikli čine čak više od polovice svih vozila nacionalne tvrtke za poštanske i usluge dostave.

Komentirajte prvi

New Report

Close