Poslovanje s kablovima preuzeo bankar

Autor: Marija Brnić , 10. srpanj 2019. u 22:01
Gordan Miler u kompaniju stiže s pozicije šefa Imex banke, Foto: PD

Miljenko Hacek isplatio dioničare, otplatio dugove bankama i promijenio menadžment.

Ruđer Friganović nakon četiri godine više nije na čelu Elke. Najvećeg proizvođača električnih kablova vodit će novi predsjednik Uprave Gordan Miler, koji stiže s pozicije šefa Imex banke, a osim Elke preuzima i čelne pozicije u ostalim tvrtkama Elkinog vlasnika Miljenka Haceka i njegove matične tvrtke Cotra.

Slutilo je na promjene

Miler će voditi još Koledovčina nekretnine i Elka trgovinu. Ova promjena uslijedila je nakon što se prošli mjesec iz vlasničke strukture Elke povuklo se nekoliko manjih dioničara, uz izuzetak Dalibora Hrena čiji je udjel ispod 1 posto. No, promjena menadžmenta navodno se nazirala već neko vrijeme, jer su se Hacek i Friganović razmimoilazili oko koncepta upravljanja kompanijom koja je već dugo prolazila krizu.

Prije dvije godine Hacek je vlasništvo u Elki bio prepustio bosanskom poduzetniku Nijazu Hastoru, no umjesto ulaganja on se bez puno objašnjenja nakon manje od godinu dana povukao i vratio Elku Haceku.

Prošle godine Elka je, prema podacima Poslovna.hr-a, ostvarila 527 milijuna kuna prihoda, što je velik pomak u odnosu na prethodne godine (u 2017. ukupni prihodi iznosili su 373 milijuna kuna), a prvi put nakon dugo vremena iskazana je dobit, i to od 84 milijuna kuna.

No, iz financijskog izvješća Cotre može se iščitati da je Elkine pokazatelje poboljšala i Cotrina “akcija” otkupa Elkinih dugova bankama, kao i obveza Koledovčina nekretnina. Obje tvrtke imale su gubitke iznad visine kapitala, a zahvaljujući transakciji neto kapital Elke s 31. prosincem 2018. iznosio nešto više od milijun kuna, dok je u slučaju Koledovčina nekretnina gubitak iznad visine kapitala smanjen i iznosi 1,6 milijuna.

Opaske revizora

Revizori u financijskom izvješću Cotre inače skreću pažnju na rezervu koju su oko knjiženja ove transakcije iskazali njihovi kolege u izvještajima za Elku i Koledovčina nekretnine jer oni tvrde da su prihodi od otpisa obveza u tim tvrtkama trebali biti upisani u veljači ove godine.

Kupnju obveza Cotra je ugovorila u prosincu 2018., ali revizori upozoravaju da je pravni učinak pravovaljan tek s danom podmirenja, odnosno u veljači 2019.

Novi Elkin menadžer karijeru je, inače, započeo u Trgovačkoj banci Zagreb, potom u PBZ-u, a bio je i član Uprave Međimurske banke, a prije preuzimanja Imex banke radio je i u privatnom sektoru – osam godina bio je predsjednik Uprave Grafičkog zavoda Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close