Poslodavci se protive novim ‘posebnim porezima’, iznijeli i razloge

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2020. u 13:42
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Nastavno na najavu ministra financija Zdravka Marića o visini povećanja iznosa posebnog poreza za duhanske proizvode, alkoholna te bezalkoholna pića s većim udjelom šećera, HUP smatra da se svakom novom oporezivanju industrije treba pristupati racionalno i promišljeno, vodeći računa i o negativnim utjecajima takvih odluka na gospodarstvo.

‘U dosadašnjim razgovorima na ovu temu ministarstvo je uvažilo dio naših argumenata  te se nadamo se da će i tijekom javne rasprave biti prostora za dodatna usklađivanja mišljenja, a  kako bi se minimizirali negativni efekti ovih poskupljenja.  

Naime, ranija iskustva su već pokazala da veliko povećanje poreza i trošarina rezultira značajnim poremećajima na tržištu kroz prelazak na kupovinu iz ilegalnih izvora i prekograničnu kupovinu. Tako je od 2010. godine  čak oko 25% legalnog tržišta duhanskih proizvoda prešlo u nelegalnu sferu i na kupovinu preko granice, pri čemu povećanje cijena cigareta nije dovelo do smanjenja konzumacije duhanskih proizvoda i ne polučuje proklamirana očekivanja zdravstvene politke. 

Što se tiče prekomjerne konzumacije bezalkoholnih pića s većim udjelom šećera, iskustva drugih zemalja također pokazuju kako dodatno oporezivanje takvih napitaka ne vodi značajnom uspjehu u poboljšanju zdravlja. Naime, bogatija kućanstva nastavljaju konzumirati pića koja poskupljuju, dok se siromašnija  okreću jeftinijim brendovima i prekograničnoj kupovini, a svi zajedno i drugim prehrambenim proizvodima i napitcima sa šećerima na koje se ne plaćaju dodatni porezi te se tako prehrambene navike zapravo ne mijenjaju. Porezna presija ima vrlo malo utjecaja na razvijanje zdravih prehrambenih navika – one se prvenstveno kreiraju odgojem i sustavnom edukacijom dok istovremeno svako povećanje poreza stvara enormne štete domaćoj industriji i pogoduje razvoju crnog tržišta. 

Također nije jasno zašto prijedlog Zakona pored oporezivanja šećera u bezalkoholnim pićima (koja obuhvaćaju i kategoriju energetskih pića) predlaže dodatno oporezivanje i drugih sastojaka koje se nalaze između ostalog i u energetskim pićima (metil-ksantin i taurin), ako je namjera prijedloga Zakona bila oporezivanje šećera u bezalkoholnim pićima u svrhu zaštite zdravlja i prevencije od bolesti vezanih uz konzumaciju šećera. Tipična energetska pića sadrže mješavinu kofeina, taurina, vitamina i drugih sigurnih i odobrenih funkcionalnih sastojaka.  Jedna limenka energetskog pića od 250 ml sadrži u prosjeku 80 mg kofeina, što približno odgovara količini kofeina u jednoj šalici kave. EFSA (Europske agencije za sigurnost hrane) je više puta potvrdila da ne postoji nikakva štetnost u sastojcima energetskih pića, bilo pojedinačno ili u kombinaciji.

Tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića se samoinicijativno i prateći načela društvene odgovornosti trude svakodnevno potrošačima ponuditi veći izbor proizvoda sa smanjenim udjelom šećera i kalorija te manja pakiranja kako bi se olakšala kontrola unesenih kalorija, a tome pomažu i vidljivo označene oznake energetskih vrijednosti na proizvodima. Članice HUP-a spremne su i dalje raditi na poboljšanju ovih inicijativa te edukacijama i informiranjem javnosti zajedno s drugim organizacijama i institucijama doprinijeti razvoju svijesti o važnosti brige za zdravlje i raznovrsnoj te balansiranoj prehrani.’, poručili su iz HUP-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ponekad se ljudi žale tek tolko da se žale. meni osobno je malo bezveze da se sve tako komplicira.

šećerna pića nisu dobra, najbolja je voda. Niti kava nije baš zdrava, stvara ovisnost i udara po žepu. Alkohol samo za posebne prilike i umjereno. Što se tiče čaja, Kinezi su doskočili i tome i piju vruću vodu.

ja se stoga zalažem za čist i zdrav život, koji će vam uštediti novac i još važnije, sačuvati zdravlje. Pomislite samo koliko novaca bi svi mi mogli uštediti zdravim načinom života..

A ovi kaj se žale na poskupljenja i kritiziraju vladu, znaju kaj im je činiti.

New Report

Close