Poslodavci ‘gladuju’ za zaposlenicima s modernim setom znanja, a studenti tu prednost moraju znati iskoristiti

Autor: Darko Bičak , 03. lipanj 2019. u 08:00
Naglašena je važnost uključivanja studenata i mladih u tržište rada kroz modele stručne prakse/Davor Puklavec/PIXSELL

Na Danima karijera Inicijative poslodavaca za mlade studenti su mogli razgovarati s predstavnicima tvrtki, među kojima su tražili praksodavce ili buduće poslodavce.

Cjeloživotno učenje nam je najbolja zaštita od tehnoloških promjena u budućnosti, koje bi mogla negativno utjecati na našu karijeru, rečeno je na "Danu karijera Inicijative privatnog sektora za mlade", a koji su krajem proteklog tjedna u Zagrebu organizirali Veleučilište Vern i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Kako su pojasnili na Vernu, čitav njihov obrazovni sustav koncipiran je tako da studentima omogući visoku zaposlivost, a nakon toga i cjeloživotno učenje, a jedan od glavnih alata za to je praksa koju studenti imaju kod potencijalnih poslodavaca još tijekom studija.

Statistike pokazuju da se u Hrvatskoj 78 posto diplomiranih studenata zaposli u roku šest mjeseci, a u godinu dana se taj prosjek poveća na 85 posto.  Kad su, pak, u pitanju uglavnom privatna, specijalizirana učilišta, poput Verna, koja su jače i dinamičnije usmjerena na potrebe tržišta, postotak zaposlenih diplomanata u tom roku se penje i do 98 posto. Kao najveći problem "standardnog visokog obrazovanja" istaknut je nedovoljna prilagodba obrazovnih programa tržištu rada te nepostojanje, ili nedovoljna, praksa studenata. 

I dok na visokim učilištima poput Verna apsolutno svi studenti prolaze jednokratnu, a mnogi i višekratnu, praksu, generalno u Hrvatskoj čak 41 posto diplomanata nikad nije obavilo niti dana prakse. Na tom tragu rješavanja ovog problema je i "Dan karijera Inicijative privatnog sektora za mlade", u okviru projekta Inicijativa privatnog sektora za mlade koji provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uz financijsku podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

 

Cvrtila

U Vernu se postotak diplomanata zaposlenih u godinu dana penje i do 98 posto.

S obzirom na to da je cilj događanja bio ukazati na važnost sinergije obrazovnog sustava i tržišta rada, a posebno prilikom odabira karijere i traženja posla, za studente je održana panel diskusija na temu zapošljavanja mladih, predstavljanje poslodavaca u vidu prezentacija predstavnika tvrtki te kratki intervjui s predstavnicima tvrtki, među kojima su studenti tražili svoje praksodavce ili buduće poslodavce. 

Iskustvo je kapital
Na panel diskusiji u kojoj su sudjelovali predsjednica HUP-a Gordana Deranja, zatim Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, Nataša Jeličić, voditeljica VERN-ovog ureda za stručnu i specijalističku praksu te Ivan Skender, glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska, naglašena je važnost uključivanja studenata i mladih u tržište rada kroz modele stručne prakse.

Štoviše, istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazalo je da se najlakše zapošljavaju diplomirani studenti koji su za vrijeme studiranja obavili neki oblik stručne prakse.  "Već godinama radimo na povezivanju poslodavaca i visokih učilišta, kako bi studentima omogućili stjecanje iskustva, posebno kroz modele mentorstva. Na taj im način želimo olakšali ulazak na tržište rada, a poslodavcima pronalazak mladih i kvalitetnih zaposlenika. Znanje, produktivnost, kreativnost i inovativnost su one karakteristike koje poslodavci danas traže i mladi ih trebaju razvijati tijekom studija", istaknula je Gordana Deranja.

  Europska banka za obnovu i razvoj mladima nudi brojne prilike za podršku i razvoj njihovih poslovnih ideja i karijera, kroz financiranje i razvoj projekata, savjetovanje, superviziju u privlačenju financijskih sredstava i mnoge druge projekte. Mladi te prilike trebaju koristiti jer poslodavcima danas nedostaje zaposlenika s modernim setom znanja i vještina i studenti tu prednost na tržištu moraju znati iskoristiti", naglasila je Victoria Zinchuk. 

 

Deranja

Godinama radimo na povezivanju poslodavaca i visokih učilišta.

"Studentima omogućavamo kontinuiranu suradnju s poslodavcima kroz projekte kao što su OBRAD, tvrtke-partneri, stručna praksa, Centar za istraživanje tržišta, edukativne radionice Dizajniraj svoju karijeru, katalog poslova, programi cjeloživotnog obrazovanja, itd. Sve te aktivnosti objedinili smo u program #EducationmeetsBusiness, a sve povratne informacije koje prikupimo od poslodavaca i studenata nastojimo implementirati u kurikulum", objasnila je Nataša Jeličić.

Suvremeniji portal 
Studentima je na Danu karijera predstavljen i novi web portal Inicijative privatnog sektora za mlade, kojeg su im prezentirali predstavnici Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT), dok im je mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja na Vernu predstavio Igor Buzov, voditelj istoimenog programa. odjela za upise s američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology. 

Novi portal će omogućiti studentima da ostvare puno jaču interakciju s tvrtkama u kojima žele obaviti praksu, a s druge strane će i tvrtke tako lakše doći do kvalitetnih praktikanata koji bi jednog dana mogli postati i dio njihovim korporativnih timova kao stalni zaposlenici. Novi alat će omogućiti studentima da stalno osvježavaju svoj profil sa svojim kvalifikacijama i željama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close