Poslodavci bi rado uveli Covid potvrde, ali ne mogu: Od države hitno traže dvije važne stvari

Autor: Marija Crnjak , 28. listopad 2021. u 07:00
Foto: DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Istodobno, poslodavci su dužni prema preporukama HZJZ-a uz sve mjere financirati i testiranje radnika, ako je potrebno. Država to plaća samo sektoru zdravstva i socijale, što u HUP-u smatraju diskriminacijom. HUP je stoga nadležnim institucijama uputio molbu da  se testovi na Covid osiguraju svim poslodavcima na jednak način.

Poslodavcima je prekipjelo čekati da država konačno definira pravila igre oko Covid potvrda, koje bi rado uveli u tvrtkama i time se pridružili sustavu zdravstva i socijale, no tvrtke to ne mogu učiniti jer nemaju zakonsku osnovu, kao niti ostali u javnom sektoru.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) stoga je zatražila od nadležnih ministarstava donošenje upute poslodavcima, kojom bi se odgovorilo na brojne upite i nedoumice oko Covid potvrda radnika, te dalo jasne smjernice poslodavcima kako organizirati daljnje poslovanje obzirom na negativnu pandemijsku sliku i broj oboljelih radnika. Traže i da im država pokrije troškove testiranja na Covid.

“Unatoč preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), poslodavac nema zakonsko uporište tražiti od radnika Covid potvrdu, niti ga udaljiti s mjesta rada ako ne posjeduje Covid potvrdu pa niti primijeniti neke od postojećih instituta Zakona o radu, kao što su izricanje opomene radniku, uručenje otkaza ili udaljenja s mjesta rada”, pojašnjavaju nam u HUP-u.

Naime, u članicama EU na snazi je Rezolucija 2361 (2021) kojom se određuje da građani moraju biti informirani da cijepljenje nije obavezno, te da nema političkog ili bilo kojeg drugog pritiska ili diskriminacije za one koji ne žele primiti cjepivo. Usto, kako cjepivo protiv Covida nije na listi obveznih cjepiva u RH, nema nikakve obveze ni sankcija za odbijanje cijepljenja.

Također, prema važećem Zakonu o radu poslodavac nema mogućnost radniku uručiti opomenu pred otkaz, a samim time i redoviti otkaz ugovora o radu ukoliko radnik ne posjeduje Covid potvrdu ili odbije testiranje na Covid, iako time postoji mogućnost da ugrožava zdravlje drugih radnika.

Istodobno, poslodavci su dužni prema preporukama HZJZ-a uz sve mjere financirati i testiranje radnika, ako je potrebno. Država to plaća samo sektoru zdravstva i socijale, što u HUP-u smatraju diskriminacijom. HUP je stoga nadležnim institucijama uputio molbu da  se testovi na Covid osiguraju svim poslodavcima na jednak način.

“Smatramo da je nezamislivo i nepravedno prema svim ostalim poduzetnicima praviti razliku s osnova zaštite zdravlja radnika po djelatnostima, te po pripadnosti javnom ili privatnom sektoru.

Sve navedeno dovodi do pravne nesigurnosti, a posljedično tome i nemogućnosti organiziranja poslovanja u zdravoj radnoj atmosferi. Ovakva situacija zahtijeva hitno djelovanje državnih institucija u vidu donošenja jasnih smjernica poslodavcima kojima bi se osigurala  zaštita radnika i zakonsko poslovanje poslodavaca u vrijeme pandemije”, zaključuju u HUP-u. Odgovore od nadležnih još nisu dobili.

Pliva: Neka nam nadležni daju jasne smjernice

Farmaceutska industrija posebno je osjetljiva na proboje zaraze, jer bi to izravno utjecalo na opskrbu lijekova o kojima ovise pacijenti. “Voljeli bismo poduzeti dodatne korake sprečavanja širenja zaraze pa je jedna od mjera o kojoj se razmišljalo uvođenje Covid potvrda. Nažalost, čini se da je u ovom času regulativa u Hrvatskoj nedovoljno jasna u pogledu uvođenja ove mjere kao i potencijalnih reperkusija, za koje vjerujemo da bi trebale biti dodatna motivacija pojedincima da se zaštite. Bilo bi poželjno da nadležne institucije daju vrlo jasne smjernice poslodavcima, kako bi se izbjegle potencijalne nesuglasice”, pojasnili su nam iz Plive.

Komentirajte prvi

New Report

Close