Poslodavce moram uvjeriti da posao obavljam jednako ili bolje od ostalih

Autor: Ivan Tominac , 19. ožujak 2020. u 22:00
Fran Skračić završio je studij bibliotekarstva i informatologije te istrčao Hendrix polumaraton/GORAN STANZL/PIXSELL

Skračić Asistivnu tehnologiju najčešće koristi za posao, razne edukacije, usavršavanja te za ispunjavanje slobodnog vremena.

Sljepoća je stanje zbog kojeg neke stvari činite drugačije, no činiti stvari drugačije, ne znači ne činiti ih uopće  Da to zbilja i jest tako dokazuje 31-godišnji Fran Skračić iz Zagreba.

Fran je vid izgubio 2010. godine, no unatoč tome uspješno je završio studij bibliotekarstva i informatologije, istrčao Hendrix polumaraton i trenutno pokušava preskočiti jednu od većih prepreka u hrvatskom društvu, a ona se tiče traženja posla.

“Imam vizualne obrasce, kao i mentalne mape i općenito dosta dobro mogu vizualizirati stvari. Sve to mi uvelike olakšava funkcioniranje i snalaženje u svakodnevnom životu; samostalnom kretanju, obavljanju posla, bavljenju sportom, učenju novih stvari i vještina pa i svakodnevnim kućanskim poslovima poput pospremanja, kuhanja pa i kućanskih popravaka”, rekao je Fran Skračić.

Predrasude i strah

U sklopu provedbe Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom od 2017. do 2020. godine provedeno je istraživanje o kvaliteti života slijepih osoba, a na uzorku od 374 osobe, pokazano je kako njih čak 19 posto ima fakultetsko obrazovanje. Ipak, ono što utječe na njihovu kvalitetu života jest stigma koja nastupa kasnije. Svoju bitku s uvjeravanjem poslodavaca o svojim mogućnostima vodi i Fran Skračić, a priznaje kako to nije baš lak zadatak.

“Jedan od najvećih izazova koji se nameću u traženju posla, osim velike i jake konkurencije ostalih kandidata, je i taj gdje morate uvjeriti poslodavca da posao i poslovne zadatke možete obavljati jednako dobro, a ako ne i bolje od ostalih. Morate ih uvjeriti i da vam neće trebati puno asistiranja i pomaganja te da neće drugi umjesto vas morati odrađivati vaš dio posla”, dodao je Skračić.

Kako objašnjava Skračić, sve je nerijetko povezano s predrasudama i strahom od nepoznatog, a poslodavci često ne znaju što treba činiti. Unatoč obvezi kvotnog zapošljavanja i penalima, poslodavci upravo iz straha i neznanja i dalje ne zapošljavaju osobe  s invaliditetom.

“Jedno od glavnih pitanja koje se nameće je pitanje prilagodbe radnog mjesta za koje poslodavac najčešće nije informiran i misli da je sama prilagodba radnog mjesta iznimno složena, komplicirana i skupa. To, naravno, nije točno jer postoje razne potpore i poticaji od strane države”, objasnio je. U svakodnevici se za lakše snalaženje koristi i asistivnom tehnologijom, a na koji način mu služi pokazao je i kao akter u promotivnom videu naziva “Digitalno bez prepreka”.

“Za mene, kao i za ostale slijepe i slabovidne, digitalna pristupačnost omogućava lakši i brži pristup informacijama i raznim sadržajima koji su nam do sada bili ili teško dostupni ili potpuno nedostupni. Taj lakši pristup informacijama će nam također omogućiti lakšu socijalizaciju i integraciju u društvo kao i funkcioniranje u svakodnevnom životu”, rekao je Skračić.

Od tehnologija koristi čitač ekrana na računalu i mobilnom telefonu te razne programe i aplikacije, a između ostalog i Brailleov redak, elektroničku bilježnicu i Perkinsov pisaći stroj za brajicu. Asistivnu tehnologiju najčešće koristi za posao, razne edukacije i usavršavanja (kao što su stručna usavršavanja pri NSK te ECDL), u svakodnevnom radu i životu (čitanje i slanje e-mailova, pregledavanje interneta), te ispunjavanju slobodnog vremena (poput slušanja knjiga i glazbe).

Skupa tehnologija

“Na žalost, većina asistivne tehnologije je vrlo skupa, no na sreću postoje i besplatne verzije čitača ekrana, programa i aplikacija koje nisu nužno ništa lošije od onih koje se plaćaju. Osobno preferiram koristiti besplatne verzije, što iz razloga jer asistivna tehnologija koja se plaća je besmisleno skupa, neisplativa i većina ljudi si ju financijski ni ne može priuštiti, a što i iz razloga jer smatram da asistivna tehnologija i pomagala koja su vam neophodna za samostalan rad i život mora biti besplatna’’, osvrnuo se Skračić.

Frana je javnost upoznala i prije, a svojim istupima dokazuje kako su prepreke zbilja najčešće samo u glavi. Prošle godine u proljeće istrčao je Hendrix polumaraton, a što se njega tiče, spreman ga je istrčati opet.

“Na Hendrix polumaraton sam se sasvim neplanirano odlučio u druženju s prijateljima. Kroz razgovor o utrkama na koje bismo mogli ići, a radilo se o utrkama na 10 kilometara, došli smo na ideju polumaratona i tako smo otišli. To nam je bilo kao neki izazov i druženje. Hendrix polumaraton mi je ostao u predivnom sjećanju i vrlo rado bih ga ponovio”, zaključio je Fran Skračić.

Komentirajte prvi

New Report

Close