‘Poslije obilja nesmotrenosti slijedi pokora, ispovjednik bi nam mogao biti MMF’

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2012. u 10:00
Guste Santini (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Nema nikakve dileme da ćemo cijenu nerazumne gotovo 20-godišnje ekonomske politike plaćati godinama, kaže Santini.

U petak je objavljeno kako je rejting agencija Standard&Poor's bacila hrvatski kreditni rejting u 'smeće' pa su i kritičari rada Vlade Zorana Milanovića 'došli na svoje'. Počelo se kalkulirati i traženjem pomoći od MMF-a, no Milanović je izjavio kako svojim ministrima vjeruje i ne treba mu pomoć stranaca, a ekonomski analitičari za Tportal odgovaraju treba li premijeru pomoć stručnjaka.

'Prije svega, gospodina Milanovića bilo bi uputno pozvati da procijeni svoja znanja, sposobnosti i radne kapacitete i da onda, sukladno tome, donese racionalnu političku odluku', oštro počinje svoje viđenje aktualnog trenutka u uvjetima teške gospodarske krize i slabašnog svjetla na kraju tunela', kazao je politički analitičar Davor Gjenero. 'Koalicija kao koalicija, zapravo ne postoji i nije sposobna osigurati političku većinu i političku potporu za reforme. Bojim se da bi pozivom eksperata neki korisni i pametni ljudi nepotrebno trošili svoje vrijeme, a kako bi se samo jačala individualna pozicija Zorana Milanovića, ali ne i realna pozicija Vlade', smatra Gjenero.

Politolog Boško Picula smatra da je 'najbitnije rekonstruirati javne politike koje će zemlji dati i gospodarski zamah i društvenu stabilnost'. Ekonomski analitičar Guste Santini zaziva 'demokratsku i stručnu raspravu o svim relevantnim pitanjima' i svojim napisima na portalu Rifin u rješavanju problema vezanih uz krizu pokušava potaknuti 'uključenje znanstvenih i stručnih kapaciteta, svih profila, kojima raspolaže Lijepa naša'.

'Nema nikakve dileme da ćemo cijenu nerazumne gotovo 20-godišnje ekonomske politike plaćati godinama. Dovoljno se sjetiti što je Argentina, koja je veća, značajnija i bogatija zemlja od Hrvatske, prošla kako bi iznova postala gospodarski suverena zemlja. Moramo sami odgovarati za svoje grijehe. Poslije obilja nesmotrenosti slijedi pokora. Nije nerazumno predvidjeti da bi nam ispovjednik mogao biti MMF', pesimistično je najavio Santini

Komentirajte prvi

New Report

Close