Poskupljuju plin, struja i odvoz smeća: Evo za koliko će rasti mjesečni troškovi

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2019. u 09:17
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako ste se poveselili jer će prosječnoj obitelj smanjenje PDV-a, barem po izračunu Zdravka Marića, uštedjeti 1000 kuna godišnj, to će vam pojesti skuplje režije.

Cijena plina vjerojatno već od 1. travnja raste 10 posto, najavio je ministar Ćorić, piše RTL. "Nakon ove plinske sezone ukoliko ne dođe do korekcije cijene plina na tržištu doći će do korekcije cijene plina neovisno o LNG-u", rekao je Ćorić prije dva dana. 

Najskuplji plin ima Švedska, najjeftiniji Rumunjska

Ministar je rekao da kućanstva u Hrvatskoj plin plaćaju po 20 posto nižoj cijeni od tržišne. Po Euroostatovim podacima plaćamo ga jeftinije od većine. Najskuplji plin ima Švedska s 82 lipe kilovatsat. Naša susjedna Slovenija 37 lipa, Hrvatska je 16. po cijeni sa 30 lipa, Rumunjska ima najjeftini plin po kućanstvu – 22 lipe po kilovatsatu.

"Ako naraste sada na proljeće, bit će takva godinu dana. To je sigurno. Opet će ovisiti o tržišnim prilikama i nabavi. Danas cijena može ići 10 posto gore, i 10 posto dolje. Ovisno o tržištu", rekao je Dalibor Pudić, predsjednik Stručne udruge za plin.

Veći računi za odvoz smeća

A građane uskoro čeka još iznenađenja. Odavno je poznato da je smeće biznis, a od ove godine bit će još i unosniji. Prve su, neslužbene računice, govorile da će račun za Čistoću u Zagrebu poskupjeti i 300 posto. Pa tako za stan od 57 kvadrata četveročlana obitelj za odvoz smeća koja je do sada izdvajala 41 kunu, po novom cjeniku bi to mogla plaćati čak 102 kune.

Ali iz Zagrebačkog holdinga kažu – to se još ne zna.

"U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi", priopćili su iz Holdinga. 

Raste i cijena struje

Udarac na džep neće stati na plinu i smeću! U drugoj polovini godine najavljeno je poskupljenje struje. Pa ako ste se poveselili jer će prosječnoj obitelj smanjenje PDV-a, barem po izračunu Zdravka Marića, uštedjeti 1000 kuna godišnje – e to će vam pojesti skuplje režije. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Tuđe hoću, radit neću, ni kod kuće ni u poduzeću!

Ma nema frke, nek uvedu prosjecne EU cijene sirovina… uz istovremeno prosjecna EU neto primanja, mislim da nitko nece imati nista protiv

Kakve veze ima cijena odvoza otpada s površinom stana i brojem članova kućanstva? Zašto se ne plaća (još) i po broju cipela i težini stanara? Ili po širini ulice? Zapravo, po svemu osim po količini smeća….

Čujte to su tržišne cijene samo primanja su balkanska.

New Report

Close