Poskupljuju karte u javnom gradskom prijevozu, sada su ‘zaokružene’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2023. u 08:52
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz Autotroleja navode da se cijene povećavaju zbog povećanih troškova poslovanja proisteklih iz povećanja cijena goriva i ostalih energenata te većih izdvajanja za plaće zaposlenih.

Cijene autobusnih karata u riječkome javnom gradskom prijevozu koje se za jednu vožnju kupuju kod vozača te cijene karata za dvije vožnje koje se kupuju izvan vozila u prosjeku će poskupjeti za 13,48 posto, najavili su u srijedu iz riječkoga Komunalnog društva Autotroleja.

Od 1. travnja poskupjet će karte za jednu vožnju, od 1. svibnja karte za dvije vožnje, tzv. “cvikalice”, a cijene mjesečnih, godišnjih, dnevnih i tjednih karata ostat će iste.

Cijene karata za jednu vožnju koje se prodaju kod vozača bit će „zaokružene“ te će od 1. travnja iznositi dva eura za jednu zonu (do sada 1,55 eura), 2,50 eura za dvije zone (do sada 2,10 eura), tri za tri zone (do sada 2,55 eura) te 3,50 eura za četiri zone (do sada 3,35 eura).

Od 1. svibnja cijene pojedinačnih karata za dvije vožnje bit će 2,80 eura za jednu gradsku zonu (do sada 2,52 eura), 3,70 eura za dvije zone (do sada 3,38 eura), 4,60 eura za tri zone (do sada 4,25 eura) te 5,20 eura za četiri zone (do sada 4,78 eura).

Iz Autotroleja navode da se cijene povećavaju zbog povećanih troškova poslovanja proisteklih iz povećanja cijena goriva i ostalih energenata te većih izdvajanja za plaće zaposlenih.

Objašnjavaju da su za korekciju odabrane karte koje se kupuju kod vozača autobusa kako bi se na njih smanjio pritisak te kako se ne bi opteretili putnici kojima je najpotrebniji javni linijski prijevoz i koji se koriste tzv. pokaznim kartama.

Zaokruženim cijenama karata koje se prodaju u vozilu nastoji se vozačima olakšati taj dio posla u smislu manje potrebe za vraćanjem sitnog novca, a preusmjeravanje prodaje pojedinačnih karata s vozača na druge, povoljnije kanale prodaje, ističu, poboljšat će kvalitetu usluge.

Iz Autotroleja napominju da povećanje cijena ne odudara od cijena pojedinačnih karata u usporedivim većim obalnim gradovima u Hrvatskoj – Splitu i Zadru, navodeći  da je u Splitu cijena za pojedinačnu kartu za jedno poništavanje, ovisno o udaljenosti, od dva do pet eura kada se kupuje u vozilu, a izvan vozila od jednog do 2,5 eura.

U Zadru je, kažu, cijena za pojedinačnu kartu kupljenu u vozilu, za jedno poništavanje, od 1,59 do 6,11 eura. Na području Zadra cijena dvosmjernih putnih karata koje se kupuju izvan vozila je 2,65 eura, a za prigradski prijevoz mogu se kupiti samo jednosmjerne karte po spomenutim cijenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close