Pošiljke lakše preko granica u EU

Autor: Suzana Varošanec , 06. listopad 2019. u 22:00
Projekt okuplja partnere iz osam zemalja i vrijedi 5 mil. €/Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska pošta u projektu COG-LO sa Slovencima, za provedbu 1,6 mil. kn.

Hrvatska pošta uključena je s Poštom Slovenije i Institutom Jožef Stefan u projekt COG-LO u području tzv. kognitivne ili pametne logistike koji je pokrenut u okviru programa EU Obzor2020. Sudjeluju još i Belgija, Grčka, Italija, Velika Britanija, Luksemburg i Turska te 14 partnera –  poštanski operatori, prijevoznici, logističke i računalne tvrtke, istraživački instituti i sveučilišta.

Vrijedan je gotovo 5 milijuna eura i u  cijelosti financiran bespovratnim sredstvima europskih fondova. HP je za provođenje pilot projekta u suradnji s Poštom Slovenije dobio 1,6 milijuna kuna.

Zajednički cilj je stvaranje optimalnog poslovanja i stabilnog izvora prihoda iz logističkog segmenta poslovanja, odnosno omogućiti međunarodnim pošiljkama prelazak granice bez prolaska kroz izmjeničnu poštu, čime bi se značajno skratilo vrijeme isporuke između Hrvatske i Slovenije.

Također, cilj je stvoriti i centralnu platformu te i tako optimizirati procese. Inače, krajem rujna u Splitu je održan forum pod pokroviteljstvom PostEuropa u organizaciji Hrvatske pošte, a na kojem je vodećim europskim poštanskim operatorima prezentirano i kako nove tehnologije, umjetna inteligencija i roboti mogu poboljšati logističko poslovanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close