Poreznici češljaju restorane i kafiće: Jednom ugostitelju stigla ‘čestitka’ na četiri milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2022. u 10:27
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Mediji ih stigmatiziraju, žale se, ispadaju svi teški kriminalci i hiperbogataši.

I dok ugostitelji, uz ostalo, muku muče s radnom snagom, iščekujući sezonu u kojoj bi rat u Ukrajini mogao itekako diktirati cijene, poreznici su ih počeli žestoko kažnjavati. “Marićev porezni masakr”, tako su neki mediji grubo nazvali naplatu duga na ime PDV-a.

Nekim ugostiteljima kazne su bile visoke i četiri milijuna kuna! Na Kvarneru kažu da je u njihove redove za sada stigla jedna takva višemilijunska kazna.

Voditelj restorana Danko Borovina kaže:

“Ja sam stari ugostitelj, oduvijek je bilo represije. Ili su se zatvarali kafići zbog jedne kave, što je izuzetno suludo i smiješno. Ovo sad što se događa, zaista su ogromne kazne, ne znam kako će ti ugostitelji izdržati, žao mi ih je. Reda mora biti definitivno prema svima nama, ali Porezna mora imati malo sluha s obzirom na to da su ugostitelji dvije godine bili bez prihoda, zatvoreni. Država je pomogla u jednom dijelu, ali ne dovoljno da bi ugostitelji opstali i očuvali svoje poslovanje.”

80 posto ugostitelja s čistim računima

80 posto ugostitelja na Kvarneru ima čiste račune i realan promet, kaže predsjednik ovdašnje Udruge. Južnije je, iskreno, mnogo gore, piše N1.

“Ono što mene šokira, ako je netko dobio četiri milijuna kuna kazne, onda to znači da je zamračio 40 milijuna kuna prometa, odnosno oko 10 tisuća kuna svaki sat što je radio! Kakav nadzor fiskalizacije ne može uhvatiti 10 tisuća robe na crno na sat, kakav je to nadzor?! I zašto se kažnjava sve umjesto onih koji stvarno kradu”, pita Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Poreznici su im stari problem, potvrđuje Alen Lisac. 30 godina je u ugostiteljstvu. Volio bi, kaže, da su nam partneri.

“Baš sam neki dan računao, podijelio sam oko 15 tisuća plaća! U grupaciji imam osam lokala na različitim pozicijama i mislim da sam kompetentan da kažem nešto o tome. Žao mi je, iskreno mi je žao što nas porezna doslovce tretira kao državnog neprijatelja”, ističe vlasnik lanca ugostiteljskih objekata Lisac.

“Ljudi, pa mi smo samo kafandžije…”

Mediji ih stigmatiziraju, žale se, ispadaju svi teški kriminalci i hiperbogataši.

“Sada je to, pogotovo nakon ove pandemije nemoguć zadatak, porezi su enormni, Porezna izmišlja bijesne gliste. Traži se od nas da budemo vidoviti, pedantni. Ljudi, pa mi smo samo kafandžije, prodajemo pivu, družimo se s ljudima, ispada da moramo voditi nuklearne elektrane i kudikamo financijski uspješniji od države”, napominje Jakominić.

Sve je ovo PR aktivnost Vlade, uvjeren je Jakominić. Osveta za to što su ipak aktivni i glasni, a to je katastrofa za demokratsku zemlju. Običnim građanima pak upozorenje da se ne iznenade ljetnim cijenama…

Komentirajte prvi

New Report

Close