Marić: Doći ćemo na 92 posto poduzetnika koji plaćaju stopu poreza od 12 posto

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2019. u 10:16
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

O poreznoj reformi govore ministar financija i izaslanik predsjednika Vlade Zdravko Marić, član uprave za financije Podravke Davor Doko i Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U Koprivnici se danas održava Večernjakova konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" s temom "Porezna reforma iz perspektive gospodarstva – godinu dana poslije".

Nakon pozdravnih govora glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, predsjednika uprave Podravke Marina Pucara i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, o tome će govore ministar financija i izaslanik predsjednika Vlade Zdravko Marić, član uprave za financije Podravke Davor Doko i Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon pozdravnog govora glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, okupljenima se obratio Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Mjerama želimo postići demografsku revitalizaciju Hrvatske kako bismo imali dovoljan broj radnika i kvalitetne radne snage, porezni sustav koji će biti afirmativan i imati karakter investicijskog okruženja te u konačnici poreznu reformu. Dakle, uz demografski, Hrvatska ima još jedan problem, a to je kvalitetna radna snaga – poručio je Horvat.

Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke, kazao je kako su mnoge stvari koje su inicirane na prethodnoj konferenciji 'Hrvatska kakvu trebamo' u Koprivnici potom prihvaćene.

– Konferencija je omogućila jako dobar put komunikacije između Vlade i gospodarstva. I u okviru tih inicijativa ono što želimo jest da postanemo konkurentniji i ono što Podravku izuzetno veseli, da iz tih rezultata poveća svoje prihode, primanja i standard zaposlenika te radi na glavnom prioritetu hrvatskog gospodarstva – izvozu.  

Ministar financija i izaslanik predsjednika Vlade Zdravko Marić iznio je prijedlog novih poreznih mjera, uključujući porezno rasterećenje plaća maldih osoba do 30 godina starosti.

– Imamo izmjene u porezu na dobit, dižemo onaj prag za stopu od 12 posto s 3 milijuna na 7,5. S tom mjerom ćemo se popeti na 92 posto poduzetnika koji će biti po stopi od 12. Sva gospoda i dame prisutni u prvom redu i koji će sudjelovati na panelu ne ulaze u taj razred, ali to njima nije tako veliki problem, oni su uspješne kompanije, uključujući i Podravku, tako da ćete vi vrlo rado platiti nama po 18 posto, znam ja to dobro – našalio se malo Marić. 

Što se tiče trošarina izjednačava se ne samo cestovni, nego i željeznički promet.

– Na putu do Koprivnice prvi put mi se dogodilo da sam dva puta stao na pružnim prijelazima. Diže se promet, svaka čast – rekao je Marić. Marić je rekao da će izmjene biti javno dostupne medijima i poduzetnicima i da su otvoreni za dijalog.

Član uprave za financije Podravke Davor Doko istaknuo je između ostalog utjecaj negativnih migracijskih trendova, jer s odlaskom ljudi u inozemstvo gube klijente koji cijene njihove brendove i kupuju njihove proizvode.

– Mislimo da je jedini način kako se možemo boriti s tim trendovima povećanje plaća u Hrvatskoj. Ne prođe dan da se ne objavi da je neko veliko hrvatsko poduzeće dignulo plaće, ali smo isto tako svjesni da do bržeg i značajnijih povećanja plaća možemo doći jedino uz pomoć države – rekao je Doko, navevši neke od njihovih prijedloga, uključujući smanjenje poreznog opterećenja dodjele dionica radnicima, koji je samo djelomično prihvaćen.

Jedan od prijedloga bilo je i uvođenje porezne olakšice za investiranje u opremu.

– Zahvaljujem Vladi na dosadašnjoj reformi. Koristeći nove mjere, Podravka je u zadnjih godinu dana značajno podigla prosječna primanja radnika – rekao je Doko, dodajući kako se mjesečna plaća u Podravka grupi za radnike u Hrvatskoj podigla za 773 kune, odnosno za 12,3 posto. Obećao je da će ulagati u primanja minimalno onoliko koliko država uloži u smanjenje poreznog opterećenja.

Uslijedila je prezentacija Hrvoja Šimovića s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu o trendovima u oporezivanju i Hrvatskoj u perspektivi Europske unije. Istaknuo je kako u odnosu na razvijenost gospodarstva Hrvatska ima relativno visoko porezno opterećenje.

– Imamo iznadprosječno porezno opterećenje u odnosu na razvijenost – rekao je.

– Hrvatska je prvak što se tiče oporezivanja potrošnje – rekao je također Šimović.

Nakon prezentacija uslijedio je okrugli stol u kojem, uz ministra financija Marića, sudjeluju i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi i Marko Remenar iz Adris grupe, a moderator je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Pucar je rekao da nam u budućnosti prioritet trebaju biti negativni migracijski trendovi – da svi skupa težimo povećanju standarda hrvatskih građana, a time i njihovih zaposlenika.

– Ta prosječna Podravkina plaća koja je na nivou i hrvatske prosječne plaće trebala bi se ubrzati i sve želje koje idu prema 1000 eura trebali bi u naredne tri godine postići. To niti Podravka niti gospodarstvenici ne mogu sami – rekao je Pucar, izrazivši nadu da će gospodarski trendovi biti pozitivni kao i dosad.

– Ako taj ključni problem ne riješimo, onda ćemo, bojim se, upasti u negativnu spiralu – i smanjenje naših potrošača i usporavanje gospodarskog rasta – dodao je.

Tedeschi je rekao da je Atlantic grupa, poput kolega iz Podravke i značajnijeg broja velikih hrvatskih kompanija, vrlo brzo implementirala ponuđene pogodnosti te veliku većinu pogodnosti rasterećenja prenijela na svoje zaposlenike. Osvrnuo se na paradigmu o dvije Hrvatske.

– Bit ću drastičan i govoriti da u ovom dijelu stola mi imamo bijelu Hrvatsku, koja posluje transparentno, plaća sve obveze prema zaposlenicima, državi. Ali isto tako građani i poslovni svijet itekako dobro znaju da dio poslovnih subjekata ili građana posluje u sivoj ili crnoj zoni – rekao je Tedeschi. Rekao je da ispada da je onaj koji plati kuhara i konobara učinkovitiji i konkurentniji.

– Pozivam poreznu upravu da u tome ima jednaki aršin prema velikima i prema malima. Nama ne trebaju dvije Hrvatske jer su dvije Hrvatske, legalna i nelegalna, neodržive – rekao je Tedeschi.

Zdravko Marić odbacio je tvrdnje o poreznoj presiji te poručio da porezni inspektori rade svoj posao.

– Naša zadaća je zaštititi porezne obveznike koji uredno ispunjavaju svoje obveze. Kad netko kaže da mi sad ne znam što radimo samo da bi popunili blagajnu, zapravo se suština svodi na to – rekao je Marić, odbacivši i tvrdnje da se veliki porezni obveznici bolje tretiraju.

– Rekao sam tada, reći ću i sad: Imamo jednaki tretman prema svim poreznim obveznicima – istaknuo je Marić.

Marko Remenar rekao je da je turizam de facto izvozni segment našeg gospodarstva.

– Mi smo u tom segmentu svog poslovanja na globalnom tržištu – rekao je Remenar.

Tedeschi je rekao da turizam zahtjeva jako puno ulaganja i obrazovanja te da problem hrvatskog turizma nisu samo cijene, već što za te cijene nudimo.

– Neki u turizmu će i propasti i moraju propasti jer ne nude adekvatnu uslugu za tržišnu cijenu i tu neće pomoći ni BPD od nula posto – rekao je Tedeschi, dodajući da je dužnost javne rasprave da se ukaže na to da niz turističkih usluga koje se danas nude nisu adekvatne.

Pucar je rekao da Hrvatska ima svega tri ozbiljna farmaceutska proizvođača, a Belupo je samo u šest godina na cijenama lijekova izgubio 100 milijuna kuna.

– Dijapazon porezne reforme trebalo bi proširiti na širu razinu – rekao je Pucar.

Marić je rekao da turizam ima svoju perspektivu kroz produženje sezone, ali i kroz povećanje ponude. Napomenuo je da vidimo popravljanje po tom pitanju te da se prerano ocijenilo ovu sezonu kao lošu. Rekao je da su kod privatnih iznajmljivača pokušali napraviti iskorak.

 – U poreznom sustavu oni su zaista prepoznati, to je najmanje oporezivi dio poreznog sustav u cjelini. Ali kako smo prepustili lokalnim jedinicama prihod od poreza na dohodak, dali smo im mogućnost da ih sami reguliraju. Rezultat toga znamo i sami – rekao je Marić.

Suorganizator konferencije je Podravka, u kojoj je prije nešto manje od godinu dana održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" o poreznoj reformi iz perspektive gospodarstva.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close