Ponovo krenulo odlaganje otpada na Jakuševcu

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2023. u 10:30
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na odlagalištu otpada Jakuševcu cijelo vrijeme imaju mjernu postaju, ali kako bi bili sigurni, tražili su i dodatna mjerenja od NZJZ-a koji ima mobilni uređaj za mjerenje kakvoće zraka, a koji se koristio kada je izbio požar u tvrtki Drava International. 

Nakon što se u ponedjeljak ujutro dogodio novi odron smeća na Jakuševcu, u utorak ujutro iznova je krenulo odlaganje otpada na toj lokaciji. Jakuševec je, da podsjetimo, u ponedjeljak bio zatvoren za odlaganje otpada, a gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegov zamjenik Luka Korlaet ranije su najavili da bi odlaganje trebalo krenuti u utorak, ali dalje od lokacije na kojoj je došlo do odrona smeća.

Podsjetimo, tri su osobe ozlijeđene u novom odronu smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, a novi odron smeća, drugi u manje od mjesec dana, dogodio se u ponedjeljak oko 6,40. Najteže je stradao radnik Čistoće Josip Topolovec, kojemu je zbog incidenta amputirana ruka. Tomislav Tomašević je, pak, na izvanrednoj konferenciji za novinare istaknuo da je teško ozlijeđeni radnik Čistoće trenutno stabilno i izvan životne opasnosti. Kaže da se čuo s članom njegove obitelji, izrazio je žaljenje i ponudio svu pomoć Gradske uprave i gradskih poduzeća i ozlijeđenom radniku Čistoće i cijeloj obitelji.

Što se tiče kvalitete zraka, Tomašević je istaknuo su mjerenja pokazala da su plinovi koji uzrokuju neugodan miris, a primarno je riječ o sumporovodiku, amonijaku i merkaptanima (spojevima ugljika, vodika i sumpora), ispod graničnih vrijednosti, što znači da nema direktne ugroze za zdravlje građana. No, cijelo vrijeme Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” mjerit će kakvoću zraka i kontinuirano obavještavati javnost, kazao je.

Na odlagalištu otpada Jakuševcu cijelo vrijeme imaju mjernu postaju, ali kako bi bili sigurni, tražili su i dodatna mjerenja od NZJZ-a koji ima mobilni uređaj za mjerenje kakvoće zraka, a koji se koristio kada je izbio požar u tvrtki Drava International.

Tomašević je rekao da sumporovodika ima manje od 0,2 ppm-a, a granica dopuštenog je sedam. Amonijaka ima 0,37 ppm-a, a granica dopušteno je 20. Merkaptana je izmjereno oko 0,25, a dopušteno je do tri ppm-a.

Inače, Mario Topolovec, sin teško ozlijeđenog radnika Čistoće, kazao je za 24sata da je njegov otac u dobrom psihičkom stanju te svjestan svega što se dogodilo – Tata je u jako dobrom stanju. Psihički je dobro i dobro je prihvatio što nema ruku, za sada je sve u redu, barem su tako doktori rekli. Rekao mi je da je čuo pucanj, kao bomba i onda je bio odron, nije stigao pobjeći. Svjestan je svega što se dogodilo – ispričao je sin Mario netom nakon što je izašao iz KBC-a Zagreb, gdje se njegov otac i nalazi. – Nešto mu je odsjeklo ruku, kaže da ne zna što je to bilo. Takav je, bez ruke, preskočio ogradu i izašao na cestu – dodao je Mario.

Mario je potvrdio da ga je u ponedjeljak kontaktirao gradonačelnik Tomislav Tomašević. – Zvao me gradonačelnik i svi iz Grada i firme. Tomašević mi je rekao da sam procijenim može li doći kod tate i da ako može, da pitam kada može doći, pa će doći u najbržem roku – kazao je sin Mario, koji je potvrdio da će angažirati odvjetnika te da će podnijeti tužbu zbog svega što se dogodilo.

Istaknuo je da se u ponedjeljak nije odlagao otpad na Jakuševcu, a prema neslužbenim informacijama iz Državnog inspektorata, najavljeno je da se u dijelu kompostane u radijusu od 300 metara od mjesta urušavanja neće dopustiti daljnje odlaganje otpada. Međutim, u nekom skorom roku dopustit će se odlaganje otpada i onda normalan rad odlagališta na dijelu plohe gdje ne postoji nikakva ugroza, s čime se doista i krenulo u utorak ujutro.

Komentirajte prvi

New Report

Close